LIBYA

Gaddafi-sønn vil bli president

Saif al-Islam Gaddafi (49) vil gjøre som sin far, og stiller som presidentkandidat i borgerkrigsherjede Libya.

HØYT OPPE: Her er Saif al-Islam Gaddafi avbildet i august 2011, da libyere flest gikk ut i gatene og krevde at Muammar Gaddafis over fire tiår lange skrekkregime skulle være over. Saif Gaddafi er tiltalt for krigsforbrytelser av Den internasjonale krigsdomstolen, men stiller likevel opp som presidentkandidat i Libya. Foto: AFP / NTB
HØYT OPPE: Her er Saif al-Islam Gaddafi avbildet i august 2011, da libyere flest gikk ut i gatene og krevde at Muammar Gaddafis over fire tiår lange skrekkregime skulle være over. Saif Gaddafi er tiltalt for krigsforbrytelser av Den internasjonale krigsdomstolen, men stiller likevel opp som presidentkandidat i Libya. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

I over fire tiår vanstyrte Muammar Gaddafi Libya, før han ble tvunget av makta da libyerne gikk ut i gatene og krevde hans avgang i 2011. Siden den gang har det gått dårlig med Libya, med borgerkrigliknende tilstander og blodige maktkamper mellom ulike grupper og fraksjoner.

Nå vil Gaddafis sønn, Saif al-Islam Gaddafi, ta over kontrollen av landet, og stiller som presidentkandidat, melder en rekke medier.

Tiltalt av krigsdomstolen

Dette til tross for at han er ettersøkt og tiltalt av Den internasjonale krigsdomstolen (ICC).

Seif al-Islam, som er utdannet ved London School of Economics, var Gaddafis nærmeste medarbeider og ble av mange sett på som den libyske diktatorens trolige arvtaker.

Gaddafi ble drept av opprørere etter at Norge og andre Nato-land bombet dem til makten i 2011, og Seif al-islam ble tatt til fange og dømt til døden.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 25.05.2016 HER HENTES FLYKTNINGENE: Siem Pilot fikk overført drøyt 1000 migranter fra et itliensk supplyskip langs kysten av Libya. De skal videre til en italiensk havn. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Voldtok landet

49-åringen har ikke lagt skjul på sine politiske ambisjoner og mer enn antydet at han aktet å stille til valg som presidentkandidat.

Søndag meldte flere medier i Libya at han har registrert seg som kandidat til valget, som skal holdes julaften, melder den arabiske tjenesten til Sky News på Twitter.

Selv mener Seif al-Islam å være en samlende figur og har bare forakt til overs for dem som overtok etter farens fall.

- De voldtok landet, som er på knærne. Det fins ikke penger, det fins ikke sikkerhet. Det er ikke noe liv her, sa han i et intervju med New York Times i juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer