STYRTET 21. DESEMBER 1988:  270 omkom da Pan Ams fly 103 fra London til New York styrtet i den skotske byen Lockerbie. Foto: AP
STYRTET 21. DESEMBER 1988: 270 omkom da Pan Ams fly 103 fra London til New York styrtet i den skotske byen Lockerbie. Foto: AP Vis mer

Gaddafis spionsjef mistenkt for Lockerbie-bomben

270 omkom som følge av flystyrten i 1988.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den ene av de to libyerne som nå er mistenkt for å stå bak den såkalte Lockerbie-bomben i 1988, er tidligere diktator Muammar Gaddafis spionsjef Abdullah al-Senussi.

Bombeangrep Skotske og amerikanske etterforskere opplyste torsdag at de har utpekt to nye libyere som de mener skal ha vært delaktige i bombeangrepet mot et Pan Am-fly over byen Lockerbie i Skottland i 1988.

BAKGRUNN: USA gjenopptar etterforskningen av Lockerbie-bomben

 STORE ØDELEGGELSER:  Plastiske eksplosiver detonerte i flyets lasterom. Foto: Ap Photo
STORE ØDELEGGELSER: Plastiske eksplosiver detonerte i flyets lasterom. Foto: Ap Photo Vis mer

Fredag kunngjorde libyske myndigheter at den ene av de to mistenkte var Gaddafis tidligere spionsjef Senussi. Den andre skal være en libyer ved navn Mohammed Abu Ejaila.

Amerikanske og skotske myndigheter ønsker nå å avhøre begge.

 PÅ VEI TIL USA:  Flyet var på vei fra London, Heathrow til JFK International Airport, New York da det styrtet. Foto: Ap Photo
PÅ VEI TIL USA: Flyet var på vei fra London, Heathrow til JFK International Airport, New York da det styrtet. Foto: Ap Photo Vis mer

Senussi sitter fengslet i Tripoli etter å ha blitt dømt for drap på demonstranter under opptøyene som førte til at Gaddafi ble styrtet i 2011. Det foreligger ingen opplysninger om hvor Ejaila befinner seg.

Styrtet 270 personer ble drept da Pan-Am-flyet eksploderte i luften over Lockerbie. I tillegg til alle de 259 som var om bord i flyet, mistet elleve mennesker på bakken livet da flyvraket traff flere bolighus.

Libyeren Abdel Basset al-Megrahi, den eneste som er dømt for å ha deltatt i bombingen, døde i Libya i 2012 etter å ha blitt løslatt på grunn av helsetilstanden.

 KRÆSJSTED:  11 omkom da flyet styrtet. Foto: AP Photo/Martin Cleaver
KRÆSJSTED: 11 omkom da flyet styrtet. Foto: AP Photo/Martin Cleaver Vis mer

(NTB)

 270 DØDE:  Pan Ams fly 103 etterlot seg en kraterlignende flenge. Ap Photo
270 DØDE: Pan Ams fly 103 etterlot seg en kraterlignende flenge. Ap Photo Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer