Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gadhafi angrep Sikkerhetsrådet

- Det bør bli kalt terrorrådet, tordnet Libyas leder Moammar Gadhafi fra FNs talerstol.

RASTE: Libyas leder Moammar Gadhafi. Foto: Rick Gershon/Getty Images/AFP
RASTE: Libyas leder Moammar Gadhafi. Foto: Rick Gershon/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Libyas leder Moammar Gadhafi var krass i sin kritikk mot FN og sikkerhetsrådet da han for første gang ved makten talte til FN under FNs hovedforsamling i dag.

- Bør bli kalt terrorrådet
Han kritiserte organisasjonen fordi de har mislykkes i å forhindre omkring 65 kriger siden FN ble grunnlagt i 1945, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

- Sikkherhetsrådet har ikke gitt oss sikkerhet, men terror og sanksjoner. Det bør ikke bli kalt sikkerhetsrådet, men terrorrådet, tordnet han fra talerstolen.

- Vetoretten er urettferdig
Gadhafi krever forandringer, og mener vetoretten (som USA, Storbritannia, Kina, Frankrike og Russland kan bruke) er urettferdig, og bør fjernes fordi den utgjør en trussel for mindre land.

- Ingen protesterer mot FN-introduksjonen, men alt som kommer etter den er rene motsigelser. Det står at alle land er like mye verdt uansett størrelse. Er vi like mye verdt når land med vetorett sitter i faste plasser? Nei, det er vi ikke, sa han.

En time og 36 minutter
Lybia-lederen brukte ifølge CNN en time og 36 minutter på talerstolen, der han kom med konspirasjonsteorier, slaktet FN-systemet og sikkerhetsrådet.

Han mente verden burde stå samlet i kampen mot verdenskriser som klimaforandringer og matmangel.

Gadhafi slaktet også USAs militære aksjoner, og kalte invasjonen av Irak for «moren til alt vondt».

Den liberianske lederen lederen, som snakket etter USAs president Barack Obama, kalte presidenten «min sønn», og gratulerte ham med sin første FN-forsamling. Han sa videre at han ville være fornøyd om Obama kunne være USAs president for alltid.

Han kastet også en bok, som presidenten i FNs hovedforsamling fanget opp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media