SAVNER SØNNEN:  Gaide får bare se sønnen på tolv en gang i måneden når foreldrene tar ham med for å treffe henne. Som Maidan-aktivit har hun fått forbud mot å dra tilbake til Krim. Foto: Henning Lillegård
SAVNER SØNNEN: Gaide får bare se sønnen på tolv en gang i måneden når foreldrene tar ham med for å treffe henne. Som Maidan-aktivit har hun fått forbud mot å dra tilbake til Krim. Foto: Henning LillegårdVis mer

Gaide (31) og Sergej (23) vant kampen om Ukraina, men er ikke velkomne hjemme

10 000 lever som flyktninger i eget land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Valget i Ukraina er over. Landet har fått en ny president. Aktivistene som i fjor høst startet protestene på Maidan vant over regimet - men ikke alle kan dra hjem.

- Jeg vil helst reise hjem, men jeg kan ikke. Fordi jeg har vært aktivist på Maidan er det forbudt for meg å reise tilbake, forteller Gaide.

Den 31 år gamle kvinnen kommer fra Krim og tilhører folkegruppen Krim-tartarene. 

- Sønnen min på 12 år bor hos foreldrene mine på Krim. Én gang i måneden tar de ham med hit slik at jeg kan møte ham. Både han og jeg synes det er veldig vanskelig, men jeg har ikke noe sted å bo her, så jeg kan ikke ta ham med hit.

Hun har sin midlertidige bolig i et telt på Maidan, sammen med rundt 20 andre aktivister som heller ikke har forlatt plassen.

- Jeg må bli her og skritt for skritt få familien hit til meg, fram til Krim er en del av Ukraina igjen, sier kvinnen.

10 000 fordrevne
FNs høykommissær for flyktninger anslår av 10 000 ukrainere er fordrevet fra sine hjem som følge av urolighetene i landet.
Noen bor på Maidanplassen, noen bor i okkuperte bygninger i nærheten av plassen eller er innlosjert andre steder.

Hotellet Dagbladet bor på oppgir at to av etasjene er «under renovering»  og derfor ikke i bruk,  men senere innrømmer en av de ansatte at de brukes til å huse interne flykninger. 

- De betaler ingenting for å bo der, sier vedkommende.

- Separatistene er forrædere I et telt på Maidan bor også Serigei (23) fra regionen Donetsk, øst i Ukraina.

Prorussiske aktivister tok kontroll over offentlige bygg i området i april, og erklærte senere området for politisk uavhengig etter en kontroversiell folkeavstemning. Tidligere denne uken ble minst 40 prorussiske separatister drept etter at den nyvalgte presidenten satte hæren inn for å vinne området tilbake.

- Det er bra, sier Serigei om myndighetenes aksjon. Separatistene kaller han for «forrædere».

Er det mulig for deg å dra tilbake? Hvordan vil de ta i mot deg hvis du sier du kommer fra Maidan?

- Med brød og salt, sier han kontant — en henvisning til et ukrainsk rituale for å ønske gjester velkommen. - Jeg skal vise deg hvorfor, sier han og forsvinner inn i teltet. Når han kommer tilbake har han med seg et gevær han sier er tatt fra separatister.

- Når jeg kommer med denne får jeg brød og salt, sier han og legger til: - Jeg vil tilbake om jeg så dør.

VISER VÅPEN:  - Dette våpenet skal gjøre at jeg blir tatt i mot hjemme, sier Sergei (23). Foto: Henning Lillegård
VISER VÅPEN: - Dette våpenet skal gjøre at jeg blir tatt i mot hjemme, sier Sergei (23). Foto: Henning Lillegård Vis mer