Gal ku gir glad laks

Først var det kugalskap, så kom munn- og klovsyken. Nå kaster investorene på Oslo Børs seg over oppdrettsaksjene, og Pan Fish og Fjord Seafood spretter i været.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdrettsaksjene fortsetter oppturen som for alvor tok til forrige fredag. Kursen har steget samtlige handledager siden den gang, kun avbrutt av litt gevinstsikring sist torsdag.

Meldinger om at munn- og klovsyken muligens har spredd seg til Kontinentet gjør europeiske kjøttforbrukere bekymret for matvaresikkerheten. I en slik situasjon er laks er bra alternativ, og lakseprisen skyter i været.

Mandag er Pan Fish opp 9,5 prosent til 69 kroner, mens Fjord Seafood stiger med 11,3 prosent til 46,20 kroner. Pan Fish og Fjord Seafood har steget med henholdsvis 30 prosent og 35 prosent siden fredag 23. februar.

InFocus stiger opp mot kursnivået fra USA før helgen. InFocus steg med hele 4,4 prosent på Nasdaq før helgen til tross for at den teknologitunge børsen nok en gang viste til nedgang. InFocus er opp 7,1 prosent fra sluttnotering på Oslo Børs fredag, men kursen ligger likevel under nivået fra USA.

Shipping er også på opptur mandag morgen. Frontline er opp 2,2 prosent til 140 kroner, mens Bergesen d.y. 2,4 prosent til 169 kroner.

Det var bred oppgang i tankratene i forrige uke. I suezmax-markedet tok det helt av og der i gården ligger dagsinntjeningen igjen over 50.000 dollar.

IT-indeksen er imidlertid vinnerindeksen med en oppgang på om lag 1,5 prosent. Etter en negativ start snudde Opticom til blå tall i løpet av første handletimen, men etter en drøy time ligger Opticom-kursen igjen uendret på 452 kroner.

Tandberg er mest omsatt med aksjer for 20 millioner kroner omsatt etter en drøy time. Kursen stiger med 1,3 prosent til 79,50 kroner etter at konkurrenten Polycom steg med 7,4 prosent i USA før helgen.

Nera (1,6 prosent, 37,90 kroner), Tandberg Television (2,90 prosent, 71 kroner) og Merkantildata (1,3 prosent, 37,80 kroner) er også opp i takt med oppgangen for teknologiaksjer over hele Europa.

Global Geo Services stiger kraftig mandag morgen etter at selskapet er tildelt en 3D seismikkontrakt i Iran med en verdi på om lag 80 millioner kroner. Ifølge administrerende direktør Trond Christoffersen er kontrakten et definitivt gjennombrudd, og selskapet venter en rekke 3D-kontrakter i løpet av året.

GGS-kursen er opp 6,6 prosent til 30,50 kroner, men aksjen har i morgentimene vært handlet en krone over dette nivået.

Schibsted er et av de få selskapene som faller i kurs mandag. Kursen er ned over 1,3 prosent til 115,50 kroner, men har vært handlet nede i 114 kroner.

Som vi skrev i før børskommentaren ha den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley nedgradert en rekke medieaksjer som følge av svakere økonomiske utsikter.

Klokken 11.05 er totalindeksen opp snaut 1 prosent til 1.365,05 poeng. På hovedlisten er det kun omsatt aksjer for 380 millioner kroner.

jon.haaland@dagbladet.no