- Gal, ond eller begge deler

To pyromaner er arrestert for å ha satt på nye branner i Australia. - Dette er rein ondskap, sier australske myndigheter. Fortsatt meldes det om tørt vær og sterk vind i Sydney.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Pyromanene tente på fem skogbranner i går og handlingen deres karakteriseres som «rein ondskap» av delstaten New South Wales' visepolitimester, Ken Moroney.

Bob Carr i delstatsmyndighetene sier at det «er et trist speilbilde av noen menneskers galskap».

- Disse menneskene må være gale, onde eller begge deler, sier han, ifølge avisa Sydney Morning Herald.

Så langt er åtte personer arrestert i Australia for å ha tent på branner. Politiet anslår at halvparten av de rundt 100 brannene som herjer sørøst i Australia er påtent.

Røyk i Sydney

Fronten av brannene var i natt norsk tid kun 25 kilometer unna landets største by, Sydney. Det var meldt om sterk varme og vind med en hastighet på 50 kilometer i timen i dag, men vinden ble ikke like kraftig som fryktet. Vindretningen dyttet også flammene bakover, og ikke inn mot byene.

OL-byen fra i fjor er innhyllet i mystikk og den berømte operaen er knapt synlig. Røyken siver rund t i gatene og har også blåst inn i kjøpesentre og kontorbygg. I bygningen til TV-kanalen ABC ble brannalarmen utløst i går på grunn av all røyken.

Så dårlig er sikten at flere fly har måttet snu og lande på andre flyplasser enn Sydney Airport.

Været de neste dagene vil være meget avgjørende for hvordan brannene utvikler seg.

- Vinden vil være sterk, temperaturen varm og vi har fortsatt masse hard jobbing foran oss, sier brannmester Phil Koperberg til Sydney Morning Herald.

- I verste fall vil brannene være som et lokomotiv uten bremser, sa brannkaptein Brian Williams om skrekkscenarioet i går.

- Må stå sammen

- Dette er en trussel vi ikke har sett på over 30 år. Så ille er det. Nå må vi stå sammen som om det skulle vært krig og gjøre alt vi kan for å redde hus og liv, sier Bob Carr.

Så langt har over 150 hjem blitt ødelagt og mer enn 4400 mennesker har blitt evakuert. Det er foreløpig ikke meldt om noen dø de.

Tusenvis av dyr har blitt drept eller skadet i flammehavet, og flere vil det bli da det er for farlig å prøve å redde de.

- Verst er det for større dyr, som koalabjørner og kenguruer. De løper ikke fort nok til å slippe unna brannene, sier veterinær i en dyrepark i Sydney, Julie Barnes til nyhetsbyrået AP.

MISTET ALT: Angela Quigley er en av de som har fått huset sitt helt nedbrent av brannene.
15 000 BRANNMENN: Brannmennene kjemper en tilsynelatende håpløs kamp mot flammene.
IKKE TÅKE: Det berømte operahuset er knapt synlig i røyken som har lagt seg i Sydneys havn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer