Gal retning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kjell Magne Bondevik er kjent som en særdeles smidig politiker. I går tok statsministeren på nytt fram viskelæret og endret statsbudsjettet for å tekkes Høyre og Fremskrittspartiet. I det nye budsjettforslaget er skatte- og avgiftsøkninger på mer enn to milliarder kroner så godt som nullet ut, og det ligger inne økninger bl.a. til politi og forsvar. Både Høyre og Fremskrittspartiet har erklært at de vil starte nye forhandlinger med regjeringen. Alt ligger derfor til rette for at Bondevik-regjeringen vakler videre.
  • Det forlik som nå ligger i kortene, har en betydelig pris. Uavhengighet av blokkene var selve bunnstokken i sentrumsprosjektet. Den er nå avviklet. Det opprinnelige budsjettforslaget er endret i en grad som langt på vei avvikler regjeringens sentrumsprofil. Kjell Magne Bondevik har strukket seg lenger enn langt for å berge kontantstøtten og regjeringens liv.
  • Men selv symbolsaker og regjeringsmakt kan kjøpes for dyrt. Gjennom sin handlemåte har regjeringen etablert en situasjon som gir Fremskrittspartiet legitimitet og reell innflytelse i norsk politikk. Det er grunn til å frykte at Carl I. Hagen vil utnytte sin styrke til å sikre seg vedvarende makt over regjeringens handlingsrom. Hagen er ikke en mann som nøyer seg med tomme løfter. Han vil ha klare avtaler.
  • Jan Petersen og Høyre har fått betydelig politisk uttelling på å spenne statsministeren på pinebenken. Det kan partiet saktens trenge etter år i kulissenes kulde. Samtidig bekrefter Høyres taktiske eleganse hvor kraftløs regjeringen er. I stedet for et politisk alternativ som søkte vekslende flertall, har vi fått en situasjon som låser sentrum fast til Høyre og Fremskrittspartiet. Den tradisjonelle borgerlige blokken har gjenoppstått - i hvert fall for en stund - men med forskjøvet, høyrevridd tyngdepunkt.
  • Så langt har sentrumsprosjektet bare ført til en høyredreining av norsk politikk. I lengden kan ikke landet ha en regjering som sitter på Carl I. Hagens nåde.