Galakse slukte galakse

Det ser idyllisk ut, men er alt annet enn. Dette er et av de beste bildene hittil av kannibalen Centaurus A.

ALT ANNET ENN ROLIG: European Southern Observatory (ESO) har tatt et av de beste bildene så langt av den merkelige galaksen Centaurus A. Det ser idyllisk ut, men et enormt massivt svart hull i midten av galaksen og en pågående kollisjon gjør tilværelsen ganske kaotisk og dramatisk. Foto: ESO
ALT ANNET ENN ROLIG: European Southern Observatory (ESO) har tatt et av de beste bildene så langt av den merkelige galaksen Centaurus A. Det ser idyllisk ut, men et enormt massivt svart hull i midten av galaksen og en pågående kollisjon gjør tilværelsen ganske kaotisk og dramatisk. Foto: ESOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Centaurus A er en bisarr galakse. Også kjent som NGC 5128, ligger den ellipseformede strukturen «bare» 12 millioner lysår unna i stjernebildet Kentauren, og er en av de kraftigste kildene til radiostråling på himmelen.

Enorme «jet»-er av partikler skytes ut i hastigheter nær lysets, og strekker seg én million lysår ut fra to sider. Årsaken er et supermassivt svart hull i midten, som tilsvarer 100 millioner soler komprimert ned til et lite punkt, som sluker i seg gass.

European Southern Observatory (ESO) har nå tatt et av de «dypeste» bildene noensinne av Centaurus A. Med en samlet eksponeringstid på over 50 timer med Wide Field Imager-instrumentet på La Silla i Chile, vises det galaktiske dramaet som utfolder seg over millioner og milliarder av år tydelig.

SUSER UT: De enorme jet-ene som står ut på hver side av galaksen er ikke særlig synlig i «vanlig» lys, men vises tydelig i dette fotografiet som består av bilder tatt i flere deler av spektrumet (røntgen- og mikrobølgestråling samt synlig lys). Foto: ESO/WFI/ MPIfR/ESO/APEX/A.Weiss et al/NASA/CXC/CfA/R.Kraft et al.
SUSER UT: De enorme jet-ene som står ut på hver side av galaksen er ikke særlig synlig i «vanlig» lys, men vises tydelig i dette fotografiet som består av bilder tatt i flere deler av spektrumet (røntgen- og mikrobølgestråling samt synlig lys). Foto: ESO/WFI/ MPIfR/ESO/APEX/A.Weiss et al/NASA/CXC/CfA/R.Kraft et al. Vis mer

Her kan du laste ned en høyoppløselig versjon av bildet.

Alle enkeltstjernene i bildet tilhører vår egen Melkevei, og selve Centaurus A er det diffuse, ellipseformede lyset. Gløden er realiteten flere hundre milliarder kalde og gamle stjerner. Ingen unormalt i dette.

Men det som skiller galaksen fra alle andre er det mørke beltet i midten. Dette er blant annet absurde mengder gass, støv, unge stjerner og hydrogenskyer hvor nye soler dannes. Dette er noe som er uvanlig å se i galakser av denne typen.

VOLDSOMME: Et knippe bilder av andre galaksekollisjoner. Foto/montasje: NASA/Hubble
VOLDSOMME: Et knippe bilder av andre galaksekollisjoner. Foto/montasje: NASA/Hubble Vis mer

Årsaken til alle disse uvanlige egenskapene er trolig at Centaurus A er en kannibal; den har spist en av sine egne. Ifølge ESO er offeret trolig en mindre, spiralformet galakse. Dermed er det mørke beltet restene av det som er igjen etter kollisjonen for lenge siden.

Galaksekollisjoner er ikke uvanlige, og kan sees uansett hvor du snur og vender blikket på nattehimmelen. Også vår egen Melkevei får trolig en skjebnesvanger dag om tre til fem milliarder år, når den braser inn i Andromeda-galaksen. Ingenting vil bli det samme igjen.

Mens sjansen for at to stjerner kolliderer inn i hverandre er forsvinnende liten, kommer begivenheten til å slite de vakre spiralene i stykker, før det hele etter millioner av år smelter sammen til én litt kjedelig ellipseformet galakse .

Den normale «balansen» forrykkes, og store skyer gass kollapser og sparker i gang en overflod av stjernedannelse som lyser opp nattehimmelen.

MUSEKAMP: Musegalaksene er to spiralgalakser som er i ferd med å kollidere. På sikt kommer de til å smelte sammen til én elliptisk galakse. Foto: NASA
MUSEKAMP: Musegalaksene er to spiralgalakser som er i ferd med å kollidere. På sikt kommer de til å smelte sammen til én elliptisk galakse. Foto: NASA Vis mer