Galapagos trues av oljesøl

Et av verdens mest kjente og unike områder for sjeldne dyr, Galapagos-øyene i Stillehavet, trues av oljesøl fra et havarert tankskip. 600 000 liter olje driver inn mot land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frivillige og mannskaper fra oljevernberedskapen på øya, arbeider på spreng med å begrense skadene. Heldigvis har de foreløpig det gode været på sin side i aksjonen, men det er ventet sterkere vind og høyere sjø fra søndag kveld lokal tid, og utover uken som kommer.

Får bistand

Eksperter fra USA har allerede satt kursen mot havaristen for å hjelpe øybefolkningen med å redusere det som kan bli tidenes miljøkatastrofe. Selve mengden olje som kan true naturområdene er ikke så store, men faunaen og dyrelivet på øyene er unike, og blir noe av dette skadd er det et tap for hele kloden.

Lever bare der

Galapagos-øyene er stedet tiden og verdensutviklingen har stått stille, eller i det minste har gått meget langsomt. Omårdet som består av til sammen 13 øyer utenfor kysten av Ecuador. Øyene huser dyrearter som ikke finnes andre steder på kloden.

9000 sjeldne skilpadder, som kan bli over 100 år gamle, lever på øyene. Skilpaddene er fordelt på 11 unike arter. Ni av ti krypdyrs som lever på øyene finnes bare der, og det gjelder også halvparten av alle insektene.

Darwins teorier

Galapagos ble for alvor kjent for resten av verden etter at den kjente britiske vitenskapsmannen Charles Darwin besøkte øyene utenfor Ecuador flere ganger i løpet av 1830-årene. Flere år senere presenterte han sine teorier om artenes opprinnelse i en bok. Først var det ingen som la merke til teoriene, men da de først ble snappet opp av noen forskere startet debatten for alvor. Evolusjonsteoriene ble svært omdiskuterte, og den dag i dag finnes det fortsatt mennesker som ikke støtter hans syn.

Tankskipet krenger

Oljen lekker ut fra tankskipet «Jessica». Det kom fra fastlandet i Ecuador og var på vei til Galapagos-øya San Cristobal. Bare 800 meter fra land gikk det på grunn. Nå krenger det 25 grader, og mange frykter at det skal tippe helt rundt og synke.

Foreløpig er det kun en tank på nesten 4000 liter tungolje som lekker. Men mange frykter at skipet vil brekke og at all oljen går ut i havet. Derfor driver bergingsmannskapene nå med å tømme skipet for de 600 000 literene med olje som er ombord i «Jessica».

Oljelenser er lagt rundt skipet, men likevel kommer oljen forbi disse, og forurenser havet. Det er oljeselskapet Petroecuador som har ansvaret for skipet som gikk på grunn.

Universitetet i Oslo sine sider om Darwin

Offisielle sider om Galapagos-øyene

GIKK PÅ GRUNN:</B> Tankskipet «Jessica» kom fra Guayaquil og skulle til Puerto Baquerizo Moreno da det gikk på grunn.
UNIKT DYRELIV: Dyrelivet på Galapagos-øyene er av de sjeldne. Blant annet lever det skilpadder på øyene, som ikke finnes andre steder på kloden.
<B>TRUER GALAPAGOS: 600.000 liter olje truer det unike dyrelivet på Galapagos-øyene.