Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Galbraith i strid med norsk oljeselskap

Kai Eides rival involvert i oljeprosjekt i Kurdistan.

I STRID MED DNO OG EIDE: Peter Galbraith. Foto: AP/Toby Talbot/Scanpix
I STRID MED DNO OG EIDE: Peter Galbraith. Foto: AP/Toby Talbot/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den amerikanske diplomaten Peter Galbraith, som ligger i en bitter strid med sin tidligere sjef Kai Eide, er også i konflikt med det norske oljeselskapet DNO.


Via et selskap ved navn Porcupine krever Galbraith 1,5 milliarder kroner fra DNO, skriver Dagens Næringsliv. Bakgrunnen er strid om oljelisenser i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

Galbraith skal i flere år ha hatt fem prosent eierskap i det store oljefeltet Tawke. En annen som satt med en tilsvarende eierandel var mangemilliardæren Shaher Abulhak, faren til Farouk Abdulhak som er siktet for drap og voldtekt på den norske studenten Martine Vik Magnussen i 2008.


Iraks grunnlov

De kurdiske selvstyremyndighetene sørget imidlertid i fjor for at både Galbraith og Abulhak mistet sine eierandeler. Ifølge Dagens Næringsliv har de to nå gått til sak mot DNO med krav om 3,1 milliarder kroner i kompensasjon.

Peter Galbraith har i flere år vært en sentral rådgiver for de kurdiske lederne i Nord-Irak, og han skal ha spilt en viktig rolle i utformingen av den irakiske grunnloven. Han har blant annet bidratt til at den kurdiske regionen fikk betydelig grad av selvstyre.


- Svært uheldig

Reidar Visser, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), mener det er svært uheldig at Galbraith bidro til formuleringen av grunnloven samtidig som han hadde eierinteresser i et av de største oljefeltene i Nord-Irak.

- Galbraith var en sentral skikkelse bak prinsippene i den irakiske grunnloven fra 2005. Når det blir kjent i Irak at han faktisk også var en økonomisk aktør som ville tjene på en desentralisering av Iraks oljeindustri, så kan det i verste fall sette hele grunnloven i vanry, sier Visser.

NUPI-forsker Henrik Thune tror opplysningene om Galbraiths eierandeler i Tawke-feltet vil få alvorlige følger for hans karriere.

- Dette er mildt sagt ganske møkkete. Jeg tror Galbraith er ferdig som toppdiplomat etter dette, sier Thune.


USA støtter Eide

Peter Galbraith var inntil nylig nestkommanderende i UNAMA, FN-operasjonen i Afghanistan som den norske diplomaten Kai Eide leder. Galbraith fikk imidlertid sparken etter en konflikt med Eide som bunnet i at Galbraith mente nordmannen dekket over juks i det afghanske presidentvalget.

Fredag gjorde amerikanske myndigheter det klart at de ikke slutter seg til den amerikanske diplomatens kritikk, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Vi samarbeider nært med UNAMA og ambassadør Eide. Vi mener operasjonen og dens ledelse har vist gode vurderingsevner i utøvelsen av oppdrag den har fått, sa Ian Kelly, talsmann for USAs utenriksdepartement.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling