Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Galbraith: Taliban bør inkluderes i fredsarbeidet

Og Obama bør ikke sende flere soldater.

Foto: Toby Talbot/AP/Scanpix
Foto: Toby Talbot/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Den amerikanske diplomaten Peter Galbraith, som inntil nylig var nestsjef i FN i Kabul, mener det kan være nyttig å inkludere Taliban i samtalene om en fredsløsning i Afghanistan.

- Det er en mulig strategi å involvere Taliban. Det er mange i Taliban som bare jobber i bevegelsen fordi de får betalt. De deler ikke nødvendigvis Talibans ideologi, sier han i et intervju med BBC onsdag.

USAs President Barack Obama skal være i ferd med å vurdere om Taliban-bevegelsen kan spille en politisk rolle i Afghanistan. En kilde i den amerikanske regjeringen uttalte i forrige uke til nyhetsbyrået AP at Obama er innstilt på at den fundamentalistiske bevegelsen kan få spille en rolle i deler av landet, kanskje til og med som partner i en regjering i Kabul.

Flere representanter for den amerikanske regjeringen peker på at Taliban utgjør en mindre trussel mot USA enn al-Qaida, som har et uttalt mål om å operere på tvers av landegrenser.

- Jeg tror ikke det er mulig å vinne en militær seier over Taliban, og mener at Obama ikke bør sende flere amerikanske soldater til landet. Men det er en mulighet for å trekke inn Taliban-ledere i prosessen framover, sier Galbraith i BBC-programmet Hard Talk.

Han er enig i at det kan bli lettere å isolere al-Qaida-kreftene ved å åpne opp for samtaler med flere av Taliban-lederne, også mulla Omar.

- Det kan være en politisk plass for disse lederne. Mange støtter Taliban fordi de ikke lenger har tillit til en korrupt regjering i Kabul, sier han.

Galbraith fikk tidligere i høst sparken fra sin jobb i Afghanistan etter en bitter konflikt med FNs spesialutsending Kai Eide om valgavviklingen i landet. Galbraith mener Eide ikke gjorde noen innsats for å stanse utpreget fusk.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling