<strong>DREPT:</strong> Galina Sandeva. Foto: Privat
DREPT: Galina Sandeva. Foto: Privat Vis mer

Galina-siktede har sagt han trodde han var en varulv. De sakkyndige som har undersøkt ham mener han er tilregnelig

Kan trolig straffes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De sakkyndige som har undersøkt psyken til 25-åringen som er siktet for å ha drept prostituerte Galina Sandeva (28) med kniv i desember i fjor konkluderer med at han er tilregnelig.

- De konkluderer med at han var tilregnelig både da han ble undersøkt og på gjerningstidspunktet, sier politiadvokat Tina Helleland til Dagbladet.

En venn av 25-åringen har forklart politiet at siktede tidligere hadde fortalt ham at han hadde blitt en varulv, og at han hadde drept en prostituert før, og at han viste hvordan han hadde gjort det i et tv-spill.

Ikke psykotisk

<strong>IKKE PSYKOTISK:</strong> De sakkyndige mener 25-åringen ikke er psykotisk, og at han derfor kan straffes.&nbsp;
IKKE PSYKOTISK: De sakkyndige mener 25-åringen ikke er psykotisk, og at han derfor kan straffes.  Vis mer

Den prejudisielle observasjonen av mannen viste at han hadde «gjennombrudd av realitetsbrist». Men de to sakkyndige, psykologspesialist Bjørn Solbakken og lege og spesialist i psykiatri Helge Haugerud, konkluderer altså med at han ikke var psykotisk da han drepte Sandeva.

Dermed ligger det an til at 25-åringen fra Hedmark kan straffes, og at han vil bli tiltalt for drap.

Politiadvokat Helleland sier siktede har samarbeidet med de sakkyndige.

- De har hatt en rekke samtaler med ham, sier Helleland.

- Nå skal rapporten først gjennomgås av rettsmedisinsk kommisjon. Så regner vi med å avslutte etterforskningen i løpet av sommeren, og sende saken til den høyere påtalemyndigheten for påtaleavgjørelse, sier Helleland.

De sakkyndige kommer trolig til å følge saken i retten.

Helleland sier det ikke har kommet fram nye opplysninger om hendelsesforløpet eller foranledningen til drapet de siste månedene.

- Vurderingen er ikke enkel

Mannen har erkjent de faktiske handlingene, men ikke erkjent straffskyld. Mannen forsvarer, Joar Berg Henjum, sier at hans klient ikke forstår at realitetsbristene kan være forårsaket av ulovlige rusmidler.

- Jeg finner det ikke riktig nå å kommentere erklæringen inngående. Til politiadvokat Hellelands uttalelse må jeg likevel få bemerke at de sakkyndige beskriver at siktede har hatt realitetsbrister over tid før drapet skjedde. Disse realitetsbristene er av en slik karakter at de må regnes som psykoser i medisinsk forstand, sier Berg Henjum til Dagbladet.

- Dette er ikke på nåværende tidspunkt overraskende for siktede, og kan på en måte kanskje forklare hvorfor handlingen ble begått, men siktede kan ikke forstå så langt at psykosene regnes som forårsaket av bruk av ulovlige rusmidler, sier Berg Henjum, som legger til at vurderingen av tilregnelighet i denne saken er ikke enkel.

Fulgte mobilen

Bulgarske Sandeva ble funnet knivdrept i sin egen bil på Bispekaia, rett ved operahuset i Oslo sentrum, kl. 17.19 torsdag 17. desember i fjor. Politiet sto da nesten uten ledetråder i jakten på den ukjente gjerningsmannen.

I de nesten tre ukene det tok før 25-åringen ble pågrepet gikk politiet ut med gjentatte oppfordringer om å hjelp fra publikum, ba vitner om å melde seg og offentliggjorde overvåkningsbilder av Sandeva tatt tidligere på drapsdagen.

Politiet fant til slutt fram til den 25 år gamle selgeren etter at analytikerne klarte å trekke ut data som viste at siktede og offerets telefon - som siktede hadde tatt med seg - hadde beveget seg på lik måte i det samme tidsrommet, fra Bispekaia og til St. Hanshaugen, hvor mannen bodde.

- Analysen viste at bevegelsene på siktedes telefon var sammenfallende med bevegelsene på fornærmedes telefon, sa politiadvokat Helleland til Dagbladet tidligere i år.

Før de gikk til pågripelse, fikk politiet ytterligere to gjennombrudd: De fant igjen 25-åringen på en video fra områdene hvor Sandeva jobbet, tatt kort tid før hun ble drept. I tillegg fant de ut at han hadde kjøpt en kniv dagen før drapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer