Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Galina Sandeva

Galinas drapsmann kan ikke straffes. Var psykotisk

Borgarting lagmannsrett konkluderer med at 27-åringen var utilregnelig.

DREPT: Galina Sandeva ble drept med over 30 knivstikk i Oslo i 2015. Foto: Privat
DREPT: Galina Sandeva ble drept med over 30 knivstikk i Oslo i 2015. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble i fjor dømt til 18 år fengsel i fjor, men det ble kort tid etter dommen oppfattet at mannen var psykotisk. To rettsoppnevnte sakkyndige har observert ham på nytt og konkludert med at han var psykotisk også på gjerningstidspunktet. Det skriver TV 2.

Da ankesaken kom opp for lagmannsretten i mai, opprettholdt påtalemyndigheten først sin påstand om straff.

- Men etter at vi hørte vitnene i saken, blant annet fengselshelsetjenesten, de sakkyndige og den rettsmedisinske kommisjon, så mener jeg at de har begrunnet godt hvorfor de mener at han var psykotisk på gjerningstidspunktet, sier statsadvokat Andreas Schei til kanalen.

- Saken er en tragedie for alle parter, men den har omsider fått et riktig utfall. Den alvorlig syke skal ikke straffes, sier en av mannens forsvarere, Joar Berg Henjum, til Dagbladet.

Løslatelse

I morgen tas det stilling til hva som skjer med drapsmannen. Enten vil han overføres til tvungen psykisk helsevern eller løslates. Det er trolig at han får tvungen psykisk helsevern, skriver TV 2.

FORtalte om prostitusjonsmiljøet i Oslo før hun ble drept. Video: MAX Vis mer Vis mer Vis mer

Sandeva (28) var fra Bulgaria og var en del av prostitusjonsmiljøet i Oslo. Hun ble funnet drept i sin egen bil på Bispekaia torsdag 17. desember i 2015. I tiltalen mot Hedmark-mannen het det at han stakk Galina Sandeva «minst 30 ganger med en kniv i overkroppen og på halsen» kvelden før.

Varulv

Den drapsdømte forklarte også i avhør at han trodde han var i ferd med å bli en varulv etter drapet. Under rettssaken i mars i fjor kom det fram at oppfatningen bygget på noe han ble fortalt av kolleger, ifølge politiforklaringene, som aktor Cecilie Schløsser Møller leste opp.

Flere venner og bekjente av ham reagerte på oppførselen.

- «Han har hørt fra noen på jobben at det har skjedd dem. De drepte noen, og så ble de en ulv», leste Møller.

Den drapsdømte mannen sa han ble fortalt ulvehistorien av kollegene et års tid før drapet, men at han trodde det var tull.

- «Det er først nå han tenker på det, fordi han er så rar i kroppen. På treningssenteret merker han at han er blitt raskere og sterkere, og har vondt i ledd og muskler. Han vet ikke hva som vil skje når han blir en varulv, bare at han blir en ulv. Det er ikke noe han kan motvirke», leste aktor Møller.

Den drapsdømte 27-åringen ble også vurdert av to sakkyndige før rettssaken i tingretten. De kom til at hedmarkingen kan ha vært i såkalt rusframkalt psykose da han knivstakk Galina på Tomtekaia nær Operaen om kvelden 16. desember. Denne diagnosen kvalifiserer imidlertid ikke til å bli kjent strafferettslig utilregnelig.

Nå har nye sakkyndige kommet til en annen konklusjon.

Fant kniv

Den dømte hedmarkingen hevdet at han tilfeldig møtte på Galina onsdag 16. desember 2015. Den prostituerte bulgarske kvinnen arbeidet i bilen sin, og 26-åringen har forklart at han ble «fristet» og ble med henne for å ha samleie for 500 kroner.

Dagen etter ble hun altså funnet drept. Kniven som ble brukt ble i tillegg funnet i kjøkkenskuffen hjemme hos den drapsdømte mannen i Oslo.

Han hevdet i tingretten at han drepte i selvforsvar, noe retten ikke trodde på.

Påtalemakten mener han planla å drepe en prostituert, og setter forsøkene på å møte flere prostituerte dagen før i sammenheng med dette.

Drapsvåpenet, en kniv, viste seg å være kjøpt samme dag som han oppsøkte de prostituerte; ifølge ham skulle den være julegave til faren.

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media