FÅR KRITIKK: Da Berserk forliste i fjor døde Leonard Banks. Nå er søsteren hans svært kritisk til at Jarle Andhøy skal ha dratt på en ny ekspedisjon.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
FÅR KRITIKK: Da Berserk forliste i fjor døde Leonard Banks. Nå er søsteren hans svært kritisk til at Jarle Andhøy skal ha dratt på en ny ekspedisjon. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Galskap hvis Andhøy er på ny ekspedisjon

Det sier tvillingsøsteren til sørafrikanske Leonard Banks som omkom da Berserk gikk ned i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er fullstendig djevelsk. Han drar ned dit igjen under de samme forholdene som sist, sier Charlene Banks til Radio New Zealand.

Leonard Banks, Robert Skaanes og Tom Gisle Bellika omkom da Berserk forliste i Sørishavet i februar i fjor. Samuel Massie og ekspedisjonslederen Jarle Andhøy overlevde siden de befant seg på fastlandet da ulykken skjedde.

I etterkant fikk Andhøy kritikk for ikke å ha forberedt reisen godt nok. Han ble dessuten bøtelagt fordi han ikke hadde søkt norske myndigheter om tillatelse til å oppholde seg i Antarktis.

- Andhøy tror han er hevet over loven. Det er galskap i mine øyne, tatt i betraktning hva som skjedde i fjor, sier Banks.

Hun forteller at Andhøy ventet en god stund før han tok kontakt med familien hennes etter forliset. Selv hørte hun ikke noe før det var gått over en måned, og Andhøy var ikke til stede da det ble holdt en minneseremoni for Leonard Banks.

Det antas at Andhøy nå har lagt ut på en ny ekspedisjon til Antarktis med en ny seilbåt som er omdøpt til Berserk. Da han i fjor søkte om tillatelse til en ny reise til Sørishavet, skrev han at formålet var å holde en minnestund for dem som omkom på forrige ekspedisjon.

Søknaden var mangelfull, og den ble aldri behandlet av Norsk Polarinstitutt. (NTB)