Galskap ingen hindring

Politiske ledere kan ha paranoide personlighetsforstyrrelser, og likevel klare å beholde maktposisjonen. Men kombinasjonen makt og galskap er svært alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Serbiske talsmenn har hevdet at NATO-aksjonen i Kosovo ble iverksatt av amerikanerne for å få oppmerksomheten vekk fra Monica Lewinsky-affæren. Slobodan Milosevic mener rettssaken som begynte i Haag på tirsdag er et komplott for å rettferdiggjøre NATOs krigsforbrytelser i Kosovo.

- Det er åpenbart at det finnes en form for personlighetsforstyrrelse hos Milosevic, mener professor i psykiatri ved Universitet i Oslo Nils Johan Lavik.

Politiske ledere kan ha paranoide personlighetsforstyrrelser, men likevel bevare maktposisjonen, viser forskning. Psykologiske eksperter mener det er sannsynlig at Slobodan Milosevic og Saddam Hussein har denne livsfarlige kombinasjonen av makt og paranoia. Klassiske kjennetegn for dette er voldsomme fiendebilder og en oppfattelse av at man i sin storhet er hevet over alminnelige regler.

- Slobodan Milosevic reiste rundt og holdt taler hvor han gjorde kosovoalbanerne til farlige fiender, samtidig som han bygde opp en sterk persondyrkelse. Saddam Hussein er svært vanskelig å forstå og har et veldig fiendtlig forhold til omgivelsene, sier Lavik.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer