Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Galskap på leiemarkedet

- Mange leietakere betaler så høy husleie at det ikke likner på noen ting. «Galskap» er et dekkende ord for situasjonen, sier styreleder Ola Fæhn i Leieboerforeningen. Han anbefaler folk å undersøke om de betaler ulovlig høy leie. I så fall kan de klage utleieren inn for Husleienemnda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utleiere har utrolig stor makt når boligmarkedet er presset. I Norge er det altfor få utleieboliger, derfor kan også utleiere legge seg på et eventyrlig prisnivå. Dersom den ene nekter å betale svimlende leiepriser for de minste kottene, er det alltid andre som sier ja og takk, bare de får tak over hodet, sier Fæhn.

- Det er vanskelig å gi folk gode råd i slike spørsmål. Man kunne være fristet til å si at folk bør opptre noe mer spekulativt: først inngå en leiekontrakt, og deretter klage utleier inn for Husleienemnda. Når jeg likevel ikke anbefaler denne framgangsmåten, er det fordi det til en viss grad er umoralsk. Dessuten må folk være klar over at det er en personlig omkostning å ligge i strid med utleier, sier Ola Fæhn.

Dersom folk har en kortvarig og tidsbestemt kontrakt er det en fare for at man ikke får fornyet kontrakten dersom man begynner å krangle om leien.

Dårlig vern

Styrelederen i Leieboerforeningen i Oslo erkjenner at rettsvernet for leietakere er for dårlig. I enkelte byer, som Stavanger, har man ikke engang egen husleienemnd.
- Folk som bor i Stavanger har med andre ord ikke en sjanse til å få prøvd husleienivået. I Trondheim har man husleienemnd, men der har Konkurransetilsynet vist manglende vilje til å gå på tvers av utleiers ønsker. Etter mitt skjønn er det veldig viktig at politikere både lokalt og sentralt begynner å ta boligprisingen på dypeste alvor. Folk skal jo ha råd til å bo, sier Ola Fæhn til Dagbladet.

Må prøve

Sjøl om rettsvernet er for dårlig må folk likevel prøve de mulighetene som eksisterer. Dersom du bor i Oslo, Drammen, Bergen, Trondheim, Bodø eller Tromsø, kan du henvende deg til en husleienemnd dersom du synes leien er for høy.

Når du har levert inn en klage, kommer representanter fra nemnda på befaring. Etter befaringen konkluderer nemnda med at leien enten er for høy eller at den er på et akseptabelt nivå. Begge avgjørelser kan klages inn for Konkurransetilsynet.
- Mange tror at det bare kan klages på leien i gamle førkrigsgårder i Oslo. Det er riktig at det finnes en egen streng regulering for disse leietilfellene, men alle leietakere i byer med egen Husleienemnd kan klage på utleiers priskrav. Eventuelle klager sendes til Husleienemnda, og Leieboerforeningens advokater kan hjelpe til med klagesaken, sier Fæhn.

«Gjengs leie»

Dersom utleier mener at Husleienemnda fastsetter for lav leie, kan utleier gå videre til Konkurransetilsynet. På samme måte kan leietaker prøve saken videre. Konkurransemyndigheten skal vurdere hvilken husleie som er gjengs på stedet for tilsvarende boliger bygd til samme tid. Ved leiefastsettelse ser man da på leievilkårene, beliggenhet, størrelse, kvalitet, vedlikehold, utstyr, planløsninger og leieforholdets varighet. For å nå igjennom med en klage må leien normalt ligge mellom 15 og 20 prosent høyere enn det myndighetene anser som gjengs leie.

Konkurransetilsynet fastsetter på denne bakgrunn det de kaller «gjengs leie/høyeste lovlige leie per måned og per kvadratmeter per år».

- Vi har flere eksempler fra Oslo på at det lønner seg å klage. Flere leietakere har fått redusert husleien med mer enn 1000 kroner måneden i forhold til utleiers krav,forteller Ola Fæhn, og fortsetter:
Bekymringen er at altfor få klager på husleien. I gjennomsnitt mottar Husleienemnda i Oslo 300- 400 klager årlig, mens Konkurransetilsynet bare får 50- 60 husleiesaker til avgjørelse i løpet av året. Folk må klage mer!

LEIEBOERENES MANN: </B> - Etter mitt skjønn er det veldig viktig at politikere både lokalt og sentralt begynner å ta boligprisene på alvor, sier styreleder Ola Fæhn i Leieboerforeningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!