I LAGMANNSRETTEN:  NOKAS-dømte Erling Havnå med forsvarer Kristin Barth Larsen i Gulating lagmannsrett i 2007. ARKIVFOTO: ALF OVE LARSEN, SCANPIX.
I LAGMANNSRETTEN: NOKAS-dømte Erling Havnå med forsvarer Kristin Barth Larsen i Gulating lagmannsrett i 2007. ARKIVFOTO: ALF OVE LARSEN, SCANPIX.Vis mer

- Galt hvis jeg blir framstilt som helt

NOKAS-raner Erling Havnå synes filmen kommer for tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): NOKAS-dømte Erling Havnå kritiserer filmen om ranet han selv var med på for seks år siden.
Politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept, og ranerne fikk med seg 55 millioner kroner fra Norsk Kontantservice på Domkirkeplassen.

Utbyttet har ikke kommet til rette. Filmopptakene ble avsluttet før påske.

Havnå, som soner en dom på 16 års fengsel, synes filmen kommer altfor tidlig - både av hensyn til ofrene og av ubehag ved at han selv skal kunne bli oppfattet som en helt.

- Glorifisere- Det blir å gjøre dette spennende og glorifisere det vi gjorde. At Stavanger kommune støtter en sånn sak, mener jeg er horribelt, sier Havnå til NRK Ukeslutt.

Han mener Stavanger kommune har lagt til rette for filmen ved blant å stille Domkirkeplassen til rådighet.

- Kommunen burde ikke legge til rette for filmingen, i det minste av hensyn til ofrene, sier Havnå i Ukeslutt-reportasjen.

- Kan motivereDer framholder også lederen for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, at filmatiseringen er respektløs mot dem som ble rammet.
- Når filmen kommer så tett på hendelsen, kan det være med på å motivere enkeltpersoner til kriminell aktivitet, sier Johannessen.

Ordfører Leif Johan Sevland er også klar over at en slik film kan vekke ulike reaksjoner.
Men han avviser kritikk mot Stavanger kommunes rolle i forbindelse med filmen.

- En hver by ville stilt det offentlige rom til rådighet for en slik film, sier ordføreren.
- Ikke sentimentalt helteeposOgså NOKAS-filmens produsent Jan Aksel Angeltvedt lever godt med kritikken mot filmen.
Han lover at det ikke blir noe sentimentalt helteepos.

- Vi har vært i kontakt med mange av de berørte og deler av familien til Arne Sigve Klungland i forkant. Så jeg sover godt med denne kritikken, sier filmprodusent Angeltvedt.

Les intervju med Erling Havnå i Dagbladet mandag.

 

 

 FILM SEKS ÅR ETTER:  Opptakene til filmen om NOKAS-ranet i 2004 ble avsluttet på åstedet, Domkirkeplassen i Stavanger, før påske. FOTO: ALF OVE HANSEN.
FILM SEKS ÅR ETTER: Opptakene til filmen om NOKAS-ranet i 2004 ble avsluttet på åstedet, Domkirkeplassen i Stavanger, før påske. FOTO: ALF OVE HANSEN. Vis mer