Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Galt signal

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Gi meg ei ku. Med ei ku hadde vi vært selvhjulpne, sa kosovoalbaneren Ferat Hykolli til Dagbladet for nøyaktig ett år siden. Gården hans var i ruiner etter serbernes herjinger og Natos luftkrig i fjor vår. Det er mye fornuft i Hykollis ord. Husbygging, reparasjon av traktorer, minerydding og gjenreising av vann- og kloakksystemer er enkel og praktisk hjelp til selvhjelp. Bygging av hus skaper arbeid for snekkere og murere. Reparasjon av landbruksutstyr gir mekanikere et levebrød.
  • Derfor er det grunn til å dele de fem store hjelpeorganisasjonenes skuffelse over regjeringens manglende vilje til å gi dem pengene de har søkt om til arbeidet i Kosovo. Dagbladet skriver i dag at samtlige organisasjoner nå må redusere sin aktivitet i provinsen. At ideelle organisasjoner ikke får alle pengene de ber om til gode formål, er generelt sett ikke oppsiktsvekkende. Men i dette tilfellet har de rett når de påpeker gapet mellom fjorårets løfter og årets bevilgninger.
  • Norge påtok seg et ansvar for både sikkerheten og velferden til innbyggerne i Kosovo i det øyeblikk regjeringen Bondevik grep inn med vold i den hensikt å stanse det jugoslaviske regimets overgrep. Både før, under og etter krigen uttrykte det internasjonale samfunn en vilje til å gjøre Kosovo sikkert og levelig for alle innbyggerne. Bistanden er én manifestasjon av denne viljen. Nato-styrken KFOR er den andre. Nå kan Norge bli bedt om å ta på seg et større ansvar her. Norge og Danmark er begge på tale som øverstkommanderende for KFOR-styrken. Det er en jobb Norge bør si ja til.
  • Men å lede KFOR stiller også større krav til at regjeringen signaliserer en klar politikk overfor Kosovo. En rekke svært vanskelige spørsmål om provinsens framtid må besvares. Det internasjonale samfunn kan ikke forbli i Kosovo for evig. Å sette innbyggerne i Kosovo i stand til selv å bygge sitt land og sine politiske institusjoner er et skritt på veien til stabilitet. Kuttene i bistanden til Kosovo nå er dessverre en skritt i motsatt retning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media