Galtung tildeles pris for fredsinnsats i Korea

Landene er på randen av krig. Men Johan Galtung mottar i morgen en fredspris for sin innsats for fred mellom Nord- og Sør-Korea.

Mottar fredspris i morgen: - Galtung ga råd til Sør Koras president Kim Dae-jung, hvis solskinnspolitikk bidro til å bedre relasjonen mellom Nord- og Sør-Korea, skriver professor Dietrich Fischer, direktør ved World Peace Academy i Basel i Sveits. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
Mottar fredspris i morgen: - Galtung ga råd til Sør Koras president Kim Dae-jung, hvis solskinnspolitikk bidro til å bedre relasjonen mellom Nord- og Sør-Korea, skriver professor Dietrich Fischer, direktør ved World Peace Academy i Basel i Sveits. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helgen ble han æreskjelt av professor Bernt Hagtvet for sine uttalelser om Kinas utvikling, menneskerettigheter og utdelingen av Nobels fredspris til den kinesiske fengslede menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo. Om få dager deles fredsprisen ut i Oslo.

Men svært få i Norge har fått med seg at fredsforsker Johan Galtung selv mottar en fredspris - og det i morgen, tirsdag.

For langvarig fredsarbeid Da mottar den omdiskuterte og nå 80 år gamle fredsforskeren det som på engelsk kalles «The Korean DMZ Peace Price» for 2010. (DMZ står for demilitarisert sone.) Prisen mottar han for hans «langvarige arbeid for verdensfred og Koreansk gjenforening,» skriver Transcend  International, Galtungs eget freds-institutt.

Utdelingsseremonien finner sted i Sør-Koreas hovedstad Seoul i morgen, og det under en måned etter Nord-Koreas sjokkerende artilleriangrep på Sør-Kore - og i en periode hvor landene er på randen av krig.

Galtung har ifølge pressemeldingen utøvet en fredspromoverende rolle gjennom bl.a. rundt 25 besøk i Korea siden 1971, inkludert besøk til Nord-Korea i 1989 og 2000. Fra utlandet har han ifølge pressemeldingen att utallige dialoger med diplomater fra både Sør- og NordKorea.

- Ga presidenten råd - Galtung ga råd til Sør Koras president Kim Dae-jung, hvis solskinnspolitikk bidro til å bedre relasjonen mellom Nord- og Sør-Korea, skriver professor Dietrich Fischer, direktør ved World Peace Academy i Basel i Sveits,  på instituttets hjemmeside.

Lørdag gikk professor Bernt Hagtvet i debattinnlegget «Galtungs moralske striptease» til frontalangrep på Galtungs uttalelser om fredsprisvinner Liu Xiabo og Kina. Galtung ga uttalelsene i et intervju i Klassekampen 23. oktober.

Der sa han bl.a. at han hadde fått beskjed fra en bekjent i Kinas sentralkomite at han ble bektraktet som «en av Kinas fem beste venner». På spørsmål om han hadde forståelse for at Kinas reaksjon mot utdelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo, sa han:

«Vet ikke hva kineserne har på ham, men..» «De føler seg trampet på. De føler at den enorme innsatsen som blir gjort for å utvikle samfunnet, ikke blir verdsatt. Det kan være at Liu er blitt tatt for hardt. Jeg vet ikke hva kineserne har på ham, men håper det ikke er norske forhold, med fabrikasjon av bevis.

Dette er uansett en ganske liten del av et stort totalbilde. Også de borgerlige og sivile rettighetene er blitt dramatisk forbedret i Kina de siste ­tiårene. Og kineserne mener at en heving av 400 millioner mennesker fra nød til lavere middelklasse på 15 år er sentralt i et menneskerettsperspektiv, » sa Galtung til Klassekampen.

- Verre enn Hamsun Hagtvet mente at Galtung her «løper diktaturets ærend» og opptrer mer moralsk forkastelig enn forfatteren Knut Hamsun gjorde, da han i 30-åra kritiserte Carl von Ossietzky, vinneren av Nobels fredspris som ble forfulgt, fengslet og trakassert til døde av Hitler og Nazi-Tyskland.

Dagbladet har foreløpig ikke lykkes på komme i kontakt med Johan Galtung - som skal være på vei til eller befinne seg i Seoul - for kommentarer til prisutdelingen i Korea og Hagtvets kritikk.

Da Dagbladet i ettermiddag tok kontakt med professor Stein Tønnesson, forsker ved fredsforskningssenteret Prio, stiftet av blant andre Johan Galtung, kjente han ikke til prisutdelingen i Seoul.

Han kjente ei heller til den aktuelle fredsprisen - eller hvem som står bak den.   

- Et langvarig forhold - Galtung har vært mange ganger i Korea. Jeg har selv vært med ham der en gang. Korea er kanskje det landet i verden med størst interesse for fredsforskning. Og Korea og Galtung har et langvarig forhold, sier Tønnesson.  

Hvorvidt Galtung fortjener en fredspris for innsatsen for fred de to landene i mellom, er et spørsmål en travel Tønnesson sier han ikke kan svare på på stående fot.   

Galtung har mottatt en rekke priser opp gjennom åra, bl.a. Human-Etisk Forbunds Humanistprisen i 1988, og Alo'ha International Peace Award i 1995.