Galtung: USAs politikk styres av olje og baser

Sikring av oljeleveranser og militærbaser ligger under det meste av det USA foretar seg, enten det dreier seg om angrep mot al-Qaida eller krigstrusler mot Saddam Hussein, mener professor Johan Galtung.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På globaliseringskonferansens siste dag søndag øste Galtung av sine motstrømsteorier om hvordan ting henger sammen her i verden, og konstaterte at det altoverskyggende problemet heter USA, nå mer enn noen gang.

- Selv elsker jeg det egalitære USA med sin rettferdighetssans, nysgjerrighet og skaperevne. Men jeg hater amerikansk utenriks- og imperiepolitikk. Jeg avviser totalt den amerikanske geofascismen, sier Galtung.

Fredsprofessoren ser det som et stort problem at de fleste vestlige land, ikke minst Norge, uten videre aksepterer det amerikanske verdensbildet. Særlig etter 11. september har USAs utenrikspolitikk fått en moralsk tyngde som gjør at de fleste sluker det meste rått.

Store sivile tap

- I Afghanistan dreier alt seg til sjuende og sist om å sikre olje og militærbaser. USA har monopol på å dele ut Taliban og al-Qaida-sertifikater til dem som blir drept. Og det er snakk om mange tusen mennesker og langt alvorligere sivile tap enn under bombingen av en bryllupsfeiring, sier Galtung.

I en alder av 72 år er professoren stadig like aktiv, og tilbringer sin tid mellom Frankrike, USA, Japan og Spania. Samt noen korte perioder i Norge. Hans viktigste prosjekt er det internasjonale nettverket Transcend, som driver mekling i konfliktområder som Nord-Irland, Korea og Midtøsten.

Galtung mener at et sårbart USA før eller senere vil bli tvunget til å forhandle med de krefter som kampen mot terror nå er rettet mot. Han mener å se sterke krefter i USA som arbeider for alternativer til den politikken president George W. Bush fører. Og bevegelsen mot globalisering kan bidra med mye, ikke minst dra i gang en storstilt boikott av amerikanske varer, noe USA vil oppleve som svært smertefullt.

Saudiarabiske ekstremister

I sitt foredrag gjennomgikk Galtung flere teorier om hvem som sto bak angrepene 11. september og hvorfor de ble utført. Selv er han overbevist om at aksjonene ble utført av ekstreme miljøer i Saudi-Arabia, en slags offentlig halshogging av to markante bygninger i USA.

- Dette var et budskap skrevet med et bygningsalfabet. En svært effektiv form for kommunikasjon. Det er ikke mulig å forstå det, uten å se på hva USA selv har bedrevet av kriger og intervensjoner opp gjennom årene. Bin Laden har snakket om den samme ydmykelse som den muslimske verden har måttet leve med siden like etter århundreskiftet, sier Galtung.

Og det som skjedde da, var den store vesterlandske kolonialiseringen, med England i spissen og USA som arvtaker etter hvert. Islam var den gang ett område, men ble til ulike land etter en kunstig oppdeling av kolonimaktene. Kimen til det som skjer i dag, ble lagt den gang, mener han.

Uforenlig med Koranen

Fredsprosessoren avviser teorien om at terrorangrepet på USA var et svar fra den islamske verden som sådan. Dette mener han er totalt uforenlig med 1,3 milliarder muslimers fortolkning av Koranen. Terroren er snarere et angrep fra islamske fundamentalister mot kristne fundamentalister, i USAs skikkelse.

Galtung tror heller ikke på teorien om at USA hadde nok informasjon til å vite hva som hva på trappene, men egentlig ville at det skulle skje av politiske grunner.

Hva som vil komme i forholdet til Irak, er ikke prosessoren helt sikker på. Men han mener det er en bagatell for USA å arrangere en provokasjon som «forsvarer» krig mot Saddam, hvis ønsket virkelig er der.

Krisen i Midtøsten tror han bare kan løses ved at USA, EU og FN tvinger fram en multinasjonal fredskonferanse der alle parter deltar, etter mønster av Helsingforsprosessen. Her må forholdet mellom Israel og palestinernes løses, sammen med kurdernes problem og forholdet til Irak.

(NTB)