Galtung: USAs politikk styres av olje og baser

Sikring av oljeleveranser og militærbaser ligger under det meste av det USA foretar seg, enten det dreier seg om angrep mot al-Qaida eller krigstrusler mot Saddam Hussein, mener professor Johan Galtung.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

På globaliseringskonferansens siste dag søndag øste Galtung av sine motstrømsteorier om hvordan ting henger sammen her i verden, og konstaterte at det altoverskyggende problemet heter USA, nå mer enn noen gang.

- Selv elsker jeg det egalitære USA med sin rettferdighetssans, nysgjerrighet og skaperevne. Men jeg hater amerikansk utenriks- og imperiepolitikk. Jeg avviser totalt den amerikanske geofascismen, sier Galtung.

Fredsprofessoren ser det som et stort problem at de fleste vestlige land, ikke minst Norge, uten videre aksepterer det amerikanske verdensbildet. Særlig etter 11. september har USAs utenrikspolitikk fått en moralsk tyngde som gjør at de fleste sluker det meste rått.

Store sivile tap

- I Afghanistan dreier alt seg til sjuende og sist om å sikre olje og militærbaser. USA har monopol på å dele ut Taliban og al-Qaida-sertifikater til dem som blir drept. Og det er snakk om mange tusen mennesker og langt alvorligere sivile tap enn under bombingen av en bryllupsfeiring, sier Galtung.

I en alder av 72 år er professoren stadig like aktiv, og tilbringer sin tid mellom Frankrike, USA, Japan og Spania. Samt noen korte perioder i Norge. Hans viktigste prosjekt er det internasjonale nettverket Transcend, som driver mekling i konfliktområder som Nord-Irland, Korea og Midtøsten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer