Gambia forbyr omskjæring av kvinner

Den gambiske presidenten Yahya Jammeh har forbudt omskjæring av kvinner. Dette er en utdatert tradisjon som ikke kreves for å følge islam, kunngjør landets informasjonsdepartement.

NEI TIL OMSKJÆRING: Tre av fire gambiske kvinner er omskåret. Nå blir praksisen forbudt. Foto: Frank Franklin II/AP/Scanpix
NEI TIL OMSKJÆRING: Tre av fire gambiske kvinner er omskåret. Nå blir praksisen forbudt. Foto: Frank Franklin II/AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da presidenten kunngjorde forbudet i sin fødeby Kanalai, ble han møtt av vill applaus fra jenter og unge kvinner. Jammeh understreket at omskjæring ikke er påkrevd i islam, religionen til 95 prosent av Gambias befolkning på 1,8 millioner mennesker.

Omskjæring gir risiko for mange seriøse helseproblemer, blant annet infeksjoner, blødninger, sterilitet og komplikasjoner ved fødsel. Foreldre og landsbyledere advares om at hvis praksisen fortsetter vil den bli straffet.

- Jeg trodde aldri dette forbudet ville bli innført. Jeg er veldig stolt av landet mitt og veldig, veldig glad, sa anti-omskjæringsaktivisten Jaha Dukureh til avisen The Guardian etter at forbudet ble kunngjort.

Gambia er et av verdens fattigste land og er blitt styrt med jernhånd av Jammeh etter han kuppet makten i 1994. Omskjæring av kvinner er fortsatt vanlig i Gambia, en del andre afrikanske stater og deler av Midtøsten. Ifølge FN er tre firedeler av gambiske kvinner omskåret.
 (NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram