Banjul, Gambia 20110101.
Bak murene her i det beryktede Mile-2 fengselet utenfor Gambias hovedstad Banjul sitter 45-åringen fra Telemark.

Foto: Stringer / Scanpix
Banjul, Gambia 20110101. Bak murene her i det beryktede Mile-2 fengselet utenfor Gambias hovedstad Banjul sitter 45-åringen fra Telemark. Foto: Stringer / Scanpix Vis mer

Gambia-siktet ønsker ikke å bli utlevert til Norge ennå

Deler celle med 16 i svært tøft fengsel i Banjul. Nekter å ha innrømmet overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BANJUL (Dagbladet): Dette kommer fram i informasjon den overgrepssiktede nordmannen (45) har gitt sin norske forsvarer Sigurd Klomsæt, som nå er i Gambia.

Klomsæt har sendt et ark med spørsmål inn til siktede i Mile 2-fengselet i Banjul. Der spurte han om 45-åringen ønsket å bli overført til Norge etter en eventuell domfellelse, og hvordan han hadde det i fengselet.

- Jeg ønsker ikke å bli overført til Norge ennå
, heter det i svaret fra 45-åringen.

Mannen er siktet for overgrep også i Norge. Han går samtidig kraftig ut mot gambisk politi, som har opplyst både til Dagbladet og VG at siktede har innrømmet å ha forgrepet seg på de seks gambiske småbarna han hadde i senga si da politiet slo til 26. desember.

I svaret til Klomsæt sier mannen at han «avviser at han har tilstått».

Dårlig engelsk Ifølge advokaten kan dette skyldes språkproblemer under fengslingsmøtet forrige fredag.

- HAR IKKE INNRØMMET: Nordmannen sier han aldri har innrømmet overgrep, slik politiet har hevdet. Foto: Politiet
- HAR IKKE INNRØMMET: Nordmannen sier han aldri har innrømmet overgrep, slik politiet har hevdet. Foto: Politiet Vis mer

- Han snakker ganske dårlig engelsk, sier Klomsæt til Dagbladet.

Under fengslingsmøtet ble nordmannen spurt om han kunne engelsk, hvorpå han ifølge gambisk presse svarte «nei, bare norsk og svensk».

45-åringen gjør det ellers klart at han er blitt behandlet helt greit i fengselet - som har et meget dårlig rykte - selv om det er trangt.

Ikke tortur - Jeg er ikke blitt utsatt for tortur, slår han fast, samtidig som han bemerker at han deler celle med hele 16 andre fanger.

- Det er helt fullstendig overbefolket her, opplyser mannen.

Han fikk levert noe å drikke, sigaretter og noen pakker kjeks av sin advokat, som nå, sammen med sin gambiske kollega Sheriff Tembado, skal diskutere hvordan de skal gå fram i den videre prosessen.

SKAPTE SEG NY VERDEN: I denne tomannsboligen en drøy times kjøring utenfor Gambia's hovedstad Banjul bodde 45-åringen fra Telemark som ble pågrepet av gambisk politi. Foto: Tore Meek / Scanpix
SKAPTE SEG NY VERDEN: I denne tomannsboligen en drøy times kjøring utenfor Gambia's hovedstad Banjul bodde 45-åringen fra Telemark som ble pågrepet av gambisk politi. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

Der det først ble antatt at en kortfattet rettssak ville finne sted denne uka, blir ting nå planlagt i et mer langsiktig perspektiv. En årsak er at ett av de angivelige ofrene måtte legges inn på sykehus etter det som skjedde.

I går meldte Dagbladet at politiet har funnet opptak som viser voldtekt av små gutter på et minnekort i mannens bolig.

ER I GAMBIA: Advokat Sigurd Klomsæt, her med polititalsmann Suleyman Secka på politistasjonen i Banjul. Foto: Arnhild Aass Kristiansen/Dagbladet
ER I GAMBIA: Advokat Sigurd Klomsæt, her med polititalsmann Suleyman Secka på politistasjonen i Banjul. Foto: Arnhild Aass Kristiansen/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer