FLYKTNINGKRISA:

Gambias keeper ville spille fotball i Europa, men druknet på veien over, i Middelhavet

Rekordmange mennesker har druknet i Middelhavet hittil i år. 

RISIKERER LIVET: Denne fiskebåten var lastet med alt for mange mennesker, men alle personene på bildet ble reddet i begynnelsen av oktober i år. Over 4200 personer har druknet hittil i år. Foto: Aris Messinis / Afp / Scanpix 
RISIKERER LIVET: Denne fiskebåten var lastet med alt for mange mennesker, men alle personene på bildet ble reddet i begynnelsen av oktober i år. Over 4200 personer har druknet hittil i år. Foto: Aris Messinis / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19-årige Fatim Jawara hadde en drøm om å spille fotball i Europa. Men druknet da båten hun satt i sank på grunn av en storm, skriver The Guardian. Båten var på vei til den italienske øya Lampedusa, som ligger midt mellom Libya og Sicilia.

Tenåringen var målvakt på Gambias kvinnelandslag, men ville videre. Til familien sin fortalte hun at hun ville «følge skjebnen sin» og spille for en av de store klubbene i Europa «uansett risiko», ifølge The Guardian.

Nektet å høre

Foreldrene prøvde iherdig å få dattera til å vende nesa hjemover til Gambia, men Jawara nektet, ifølge en nær venn.

- De hadde kontakt med henne hele tida, mens hun reiste gjennom ørkenen. De tryglet henne om å avslutte turen, men hun sa hele tida at hun ville følge skjebnen sin, sier Sainey Sissoho, en tidligere lagkamerat, ifølge The Guardian.

Jawara hadde sin landslagsdebut for ett år siden, i en vennskapskamp mot et lag fra Glasgow.

PLUKKER OPP TUSENVIS AV FLYKTNINGER: «Siem Pilot» er et skip som vanligvis brukes i offshorevirksomhet, men som siden juli har vært Norges bidrag til operasjon Triton, som drives av EUs grenseorgan Frontex, for å redde migranter. Video: DBTV Vis mer

- Hennes død er forferdelig, men vi vil huske henne for hennes gode prestasjoner på banen, sier Chorro Mbenga, som var assistenttrener da Jawara hadde sin landslagsdebut.

Risikerer alt

Jawara forlot Gambia og familien i september. Som så mange mennesker fra Afrikas østkyst, dro hun gjennom Sahara-ørkenen med destinasjon Libya. Der var hun i minst tre uker før hun kom seg ombord i en båt. Jawara reiste sammen med en annen 19-årig venn, som også druknet.

LANG REDNINGSAKSJON: 19. august reddet den norske redningsbåten 347 migranter som var på vei fra Libya til Europa. Hele redningsaksjonen tok 100 timer. Video: «Siem Pilot» / Kripos Vis mer

- Fatim kom fra en fattig oppvekst, som de fleste gambiere. Alle her vet at stjernene i Europa tjener millioner når de spiller for europeiske klubber. Disse unge menneskene ønsker bare å tjene penger for å hjelpe familiene sine. Det gjorde hun og. De risikerer alt. Noen klarer det. Hun greide det ikke, og det er en tragedie og et stort tap for gambisk fotball, sier Ebou Faye, visepresident i Gambias fotballforbund, ifølge The Guardian.

Jawara spilte for Red Scorpions, en lokal gambisk klubb. Her fikk hun ingen lønn, ifølge trener Chorro Mbega, melder Quartz.

Rekordmange druknet

Hittil i år har det druknet 725 flere personer i Middelhavet sammenlignet med fjoråret, som også var et rekordår, viser tall fra International Organization for Migration (IOM).

Bare den siste uka har over 200 personer druknet, som gjør at det hittil i år har dødd hele 4220 mennesker i Middelhavet - mot 3770 i fjor.

Selv om Gambia har under to millioner innbyggere, er landet på topp-fem-lista når det gjelder hvilke nasjonaliteter som forsøker å dra sjøveien fra Libya til Europa. Fattigdom er hovedårsaken til å folk drar.

- Det er så mange som forsøker å dra til Europa for å spille fotball. De hører at stjernene tjener millioner og tenker ikke på risikoen. Dette er ikke bra for Gambia, sier visepresidenten i Gambias forballforbund.

Elsker europeisk fotball

NYE DROGBA: Moussa Seseko (16) fra Elfenbenkysten vil bli fotballproff. - Jeg har trent timevis siden 2012, og er en veldig flink spiss som elsker europeisk fotball, sier han. Foto: Hans Arne Vedlog
NYE DROGBA: Moussa Seseko (16) fra Elfenbenkysten vil bli fotballproff. - Jeg har trent timevis siden 2012, og er en veldig flink spiss som elsker europeisk fotball, sier han. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Dagbladet var med den norske redningsbåten Siem Pilot like før sommeren. Da møtte vi flere unge menn fra Elfenbenskysten, Gambia og Senegal, som sa at målet var å bli fotballproff i Europa.

- Jeg har trent masse hver dag siden 2012, og jeg er en veldig bra spiss. Det spiller ikke noe hvor i Europa jeg får spille, bare jeg får sjansen. Jeg elsker europeisk fotball, sier Moussa Seseko og smiler bredt:

- Vi hadde jo Drogba i Chelsea. Jeg håper å bli som han.

Seseko nådde Europa i live. Om han blir proff, vil framtida vise.

DRØMMEN OM EUROPA: Se det norske politiets egne opptak fra redningsoperasjonen i Middelhavet. Dagbladet var til stede på Sicilia da 419 flyktninger ble fraktet i land fra det norske redningsskipet «Siem Pilot». Video: Sveinung U. Ystad Vis mer