Gambias president har gått med på å gi fra seg makten

Har inntil nå nektet å anerkjenne valgresultatet fra desember.

GÅR AV: Etter å ha styrt Gambia med jernhånd i over 20 år har Yayah Jammeh gått med på å gi fra seg makten. Foto: AP Photo / Jerome Delay / NTB scanpix
GÅR AV: Etter å ha styrt Gambia med jernhånd i over 20 år har Yayah Jammeh gått med på å gi fra seg makten. Foto: AP Photo / Jerome Delay / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I desember tapte Gambias president, Yayah Jammeh, presidentvalget, etter å ha vært landets president i over 20 år.

Men Jammeh har siden den tid nektet å anerkjenne presidentvalget.

Fredag gikk Jammehs mandat ut og flere vestafrikanske land varslet at de ikke godtok at Jammeh ikke gir fra seg makten.

Onsdag opplyste også en talsmann for Senegals hær at de hadde gått inn i Gambia.

- Går av

Men nå ser den spent situasjonen ut til å ha fått en løsning. Ifølge Mauritanias president, Mohamed Abdel Aziz, har man nå, etter lengre samtale, kommet til en enighet.

- Det er en avtale, sier Aziz til The Guardian.

På spørsmål om Jammeh kommer til å forlate landet snart, svarer Aziz:

- Den avtroppende presidenten vil dra veldig snart.

Abdel Aziz deltok i et siste diplomatisk forsøk på å få Jammeh til å gi fra seg makten.

- Jeg er veldig glad. Det er en seier for landet mot vold. Vi er glade for å ha kommet til denne avtale, som redder Gambia og det gambiske folk, sier Abdel Aziz.

Også Jammeh selv bekreftet natt til lørdag at han gir seg, på overtid.

- Jeg synes ikke blodsutgytelse er nødvendig, sa Jammeh på statlig TV, skriver NTB.

Når Gambias nyvalgte president, Adama Barrow, som for tiden oppholder seg i Senegal, kommer tilbake til hjemlandet, er foreløpig usikkert.

Barrow ble tatt i ed i Senegal torsdag.

Unntakstilstand

Tirsdag erklærte Jammeh unntakstilstand i landet, samtidig som landet ble truet med militær intervensjon, melder nyhetsbyrået AP.

Militærstyrker fra Senegal, Mali, Nigeria Ghana og flere andre vestafrikanske land var allerede da utplassert langs ved grensa til landet - klare til å rykke inn, ifølge Africanews.

Jammeh har styrt Gambia med jernhånd, siden han kom til makta gjennom et statskupp i 1994. Siden har opprøret mot presidenten har spredt seg på tvers av Gambia etter årevis med elendige forhold i landet.

«Befolkningen lever i en tilstand av frykt. Rettferdighet eller ansvarlighet fra regjeringen i møte med menneskerettighetsbrudd er fullstendig utenfor rekkevidde», skrev Human Rights Watch i fjor i sin rapport om Gambia, «State of Fear: Arbitrary Arrests, Torture and Killings»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer