Gambler med 220 000 nordmenn

World Games Inc (WGI) har over 220 000 norske medlemmer. I løpet av 2002 og 2003 betalte de ut 250 millioner kroner til nordmenn. Men pengene ble bare fordelt på 2500.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går landet Gregory James Kennedy, WGIs president, på Gardermoen, og møtte Dagbladet kort tid etter på Grand Hotel. Mannen som både norsk og utenlandsk presse har jaktet på i langt over et år, hadde slått seg ned i Sundt-suiten på hotellet sammen med blant andre WGI-kronprins Gregory Young, pressesjef Andrew Caroll og de norske WGI-kongene Tor Anders Petterøe og Steinar Amundsen.

Den ellers tause forsamlingen snakket villig om alle anklagene som er rettet mot dem.

-  Trenger ikke nye brukere

-  WGI har en helt lukket økonomi, der alle penger i omløp kommer fra medlemmene. Det må vel bety at hvis en person tjener tusen kroner, må en annen tape tusen kroner?

-  Det stemmer at det er en lukket økonomi. Men de nye medlemmene kjøper aksjer som presser opp prisen på de andre medlemmenes aksjer. Så lenge du har nok folk som kommer inn i systemet, er det alltid noen som kjøper aksjer. Men det vil selvfølgelig bestandig være vinnere og tapere, sier Kennedy til Dagbladet.

-  Og dermed likner det mye på et ulovlig pyramidespill?

-  Nei. Vi kan stenge for nye medlemmer og overleve likevel. En pyramide må ha nye medlemmer hele tida, men vi har blant annet et kasino, så vi trenger ikke nye brukere. Nye medlemmer opprettholder forretningen vår, men vi trenger dem ikke, sier Kennedy.

Ifølge selskapet deltar 220 000- 240 000 nordmenn i WGI. Lotteritilsynet mener det er et pyramidespill, og på flere diskusjonsfora får selskapet hard medfart av personer som sier de er illsinte kunder.

Mange klager

Flere klager over at 70 prosent av medlemmenes penger på WGI-kontoen ble brukt til kjøp av en fiktiv aksje, som raste i pris. I tillegg går fem prosent av medlemmenes lønn til et fond som heter MIF, uten at de har fått beskjed om hvordan fondet disponeres.

-  MIF ble opprettet for å prøve å øke medlemstallene uavhengig av World Games. Pengene blir hovedsakelig investert i livsforsikringer som tilhører folk som nærmer seg slutten av livet. De selger forsikringene fordi de ikke har arvinger. Alle pengene ligger utenfor World Games. Vi skal diskutere hvordan tilbakebetaling til medlemmene skal skje.

-  Når vil utbetalingene finne sted?

-  Det er fortsatt uklart, men dette er en langsiktig investering, sier den norske WGI-høvdingen Tor Anders Petterøe.

-  Mange har tapt penger på aksjene. De har sunket betraktelig det siste halve året?

-  Det er jo et aksjemarked, så det vil både synke og stige. Men når vi slipper nyheten om at vi skal lansere i Brasil, er jeg veldig sikker på at de øker i verdi, svarer Kennedy.

Informasjonen om nyetablering i Sco Paulo og Rio ble gitt til de andre WGI-medlemmene på et møte på Sentrum Scene i Oslo i går kveld.

-  Har 130 under meg

-  Jeg har vært medlem siden oktober 2002, og nå har jeg ca. 130 medlemmer under meg, sier Solveig Haldar (37).

-  Hver gang de verver nye medlemmer eller gambler selv, tikker det inn penger på kontoen min. Det jeg tjener, plasserer jeg i såkalte virtuelle aksjer. Mange er skeptiske, også mannen min. Men dette er drevet av solide folk jeg har full tillit til, sier Solveig Haldar.

Fra scenen strømmet det i går formaninger om at så lenge medlemmene sto på og vervet medlemmer, ville de bli rike og lykkelige.

-  Mange av dere har allerede tjent mye, men ikke tro at suksess kommer rekende på ei fjøl. Gå ut og verv en til, sa Greg Kennedy.

Medier som har prøvd å få kontakt med selskapet, har lett forgjeves etter en adresse til hovedkontoret. Og WGI har ikke kontorer i Norge, til tross for sine over 200 000 medlemmer og fem verdensledere som bor her.

-  Trenger ikke kontorer

-  Vi trenger ikke kontorer. Hvis vi skulle hatt fysisk tilstedeværelse overalt, måtte vi hatt 50 kontorer verden rundt. Det koster penger, som vi måtte tatt fra medlemmenes kontoer, sier Kennedy.

-  Dere har sagt at dere ønsker et samarbeid med norske myndigheter. Det må være vanskelig så lenge dere har en uklar struktur, anonyme debetkort og ikke offisielt regnskap?

-  Vi har ingen påbud om å offentliggjøre økonomien vår. Men det har vært så mye snakk om lønninger og utgifter at jeg håper vi kan offentliggjøre regnskapet i løpet av året, sier Kennedy til Dagbladet.

GURUEN FORKLARER: 500 World Games-medlemmer møtte i går kveld opp på Sentrum Konferansesenter i Oslo for å høre president Greg Kennedy redegjøre for hvorfor utbetalingskortet Pay2 ikke har virket som det skal, og hvorfor pengeoverføringene har sviktet.
PÅ OSLO-TUR: Gregory James Kennedy tok imot Dagbladet på Grand Hotel i går. For første gang snakker WGI-sjefen med skandinaviske medier.
- MORSOMT: - Dette er mye morsommere enn fond. På Avanse Barnespar skjer det jo ikke noe, sier 37-årige Solveig Haldar (t.v.). Her sammen med medlemskollega Cecilie Hole (22).