Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gambler med 4 700 milliarder skattekroner

Obama og hans republikanske motstandere risikerer en gigantregning til skattebetalerne om de ikke blir enige om hvordan de skal heve gjeldstaket.

SLITER: Dersom USAs president, Barack Obama, ikke klarer å bli enig med de andre folkevalgte i Washington D.C. om gjeldstaket. Vil skattebetalerne få en gigantregning. Foto: EPA/SHAWN THEW
SLITER: Dersom USAs president, Barack Obama, ikke klarer å bli enig med de andre folkevalgte i Washington D.C. om gjeldstaket. Vil skattebetalerne få en gigantregning. Foto: EPA/SHAWN THEW Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Selv om sommervarmen sveiper over det amerikanske kontinentet, har ikke USAs president, Barack Obama, tid til late dager. De betente forhandlingene med de republikanske motstanderne i kongressen om en heving av gjeldstaket er fullstendig fastlåste.

USA har rekordstore underskudd på sine budsjetter og må låne enorme summer for å finansiere de offentlige utgiftene. Landet har et gjeldstak på 14 300 milliarder dollar (om lag 78 650 milliarder kroner). Dette ble nådd allerede i mai, og statskassa vil gå tom 2. august om ikke gjeldstaket heves.

De folkevalgte er enige om at gjeldstaket ikke kan heves uten at noe gjøres for å få ned det enorme budsjettunderskuddet, men de er ikke enige om hvordan.

Rentesmell
Obama og de amerikanske politikerne er under et voldsomt press, og det oppfattes nå som om de er i ferd med å gamble med tusenvis av milliarder kroner av skattebetalernes penger.

Kredittvurderingsbyråer har nemlig de siste dagene gjort det klart at USA vil bli nedgradert fra den bunnsolide trippel A vurderingen landet har hatt siden 1917 hvis ikke politikerne blir enige om en god løsning. Blir USA nedgradert vil det få dramatiske konsekvenser konsekvenser for amerikanske skattebetalere.

- Jeg blir mer og mer bekymret. Dette nærmer seg en situasjon uten sidestykke, sier sjeføkonom i Moddy's Investors Service, Mark Zandi til CBS.

Ryker kredittvurderingen, vil den amerikanske gjelda bli langt dyrere å betjene. Med en gjeld på 14 trillioner dollar vil en renteøkning på 0,5 prosentpoeng koste amerikanske skattebetaler 850 milliarder dollar (om lag 4 675 milliarder kroner) det neste tiåret.

KRANGLER: Speaker i Representantenes hus, John Boehner, og republikanernes majoritetsleder i Representantenes hus, Eric Cantor, nekter å gå med på løsninger som vil gi økte skatteinntekter og blir beskyldt for å være mest opptatt av å sabotere for Obama. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS
KRANGLER: Speaker i Representantenes hus, John Boehner, og republikanernes majoritetsleder i Representantenes hus, Eric Cantor, nekter å gå med på løsninger som vil gi økte skatteinntekter og blir beskyldt for å være mest opptatt av å sabotere for Obama. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS Vis mer

- Ikke gjort jobben
Obama gjorde det før helgen klart at partene måtte bli enige i løpet av helgen for å klare å nå fristen 2. august, men da Obamas budsjettdirektør, Jack Lew, møtte på de politiske talkshowene søndag formiddag, var det ikke med et budskap om håp.

- Dette er en en annerledes situasjon enn USA noensinne tidligere har stått overfor, sier Lew til CNN.

Dersom republikanerne og demokratene ikke blir enige om en ny avtale, vil USAs statskasse gå tom for penger 2. august. Selv om det nå ser mørkt ut, nekter Lew å diskutere hvordan Obama vil prioritere hvilke myndighetsoppgaver som skal få penger og hva som må kuttes.

- Med en gang man begynner å snakke om slike prioriteringer, glemmer man det fundamentale spørsmålet som er at det er uakseptabelt at USA er i en situasjon - uansett om det dreier seg om Social Security-mottakere eller soldater som ikke får lønn - hvor vi ikke kan betale fordi vi ikke har gjort jobben vår, sier Lew.

Kritikere hevder at republikanerne, som har flertall i Representantenes hus, er mest opptatt av å stikke kjepper i hjula for Obama selv om situasjonen blir stadig mer alvorlig.

Planene Det er i hovedsak fire alternative planer som det forhandles om:

Alternativ 1: Obamas store plan
Kutte 4000 milliarder dollar (om lag 22 000 milliarder kroner) over de neste ti åra. Planen innebærer kutt på 1000 milliarder dollar (om lag 5 500 milliarder kroner) i offentlige budsjetter. Skatteinntektene skal øke med 1000 milliarder dollar og veksten i utgiftene til de store velferdsprogrammene Medicaid, Medicare og Social Security skal kuttes.

Alternativ 2: Obamas mellomløsning
Kutte 2000 milliarder dollar (om lag 11 000 milliarder kroner) over de neste ti åra. Offentlige budsjetter skal kuttes med 1000 milliarder dollar, og skatteinntektene skal øke med 400 milliarder dollar (om lag 2 200 milliarder kroner). Dessuten skal Medicare, som omfatter offentlige helsetjenester, endres.

HARDE FORHANDLINGER: President Barack Obama, har tilbragt de siste dagene i tunge forhandlinger med blant andre demokratenes minoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi (t.v.), den republikanske speakeren John Boehner og demokratenes majoritetsleder i Senatet, Harry Reid. Foto: AP Photo/Charles Dharapak
HARDE FORHANDLINGER: President Barack Obama, har tilbragt de siste dagene i tunge forhandlinger med blant andre demokratenes minoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi (t.v.), den republikanske speakeren John Boehner og demokratenes majoritetsleder i Senatet, Harry Reid. Foto: AP Photo/Charles Dharapak Vis mer

Alternativ 3: Obamas minimumsplan
Kutte 1500-1700 milliarder dollar (om lag 8 250-9 350 milliarder kroner) over de neste ti åra. Offentlige budsjetter skal kuttes med 1000 milliarder dollar.

Alternativ 4: Republikanernes plan
Kutte 5 800 milliarder dollar (om lag 31 900 milliarder kroner) over de neste ti åra. Vil redusere alle skjønnsmessige utgifter til under 2008-nivå, kutte alle føderale utgifter til under 20 prosent av BNP i løpet av fem år og kreve en lovvedtatt budsjettbalanse. Ingen økninger i skatteinntektene.

Et kompromiss mellom demokratene og republikanerne er det som for øyeblikket ser mest sannsynlig ut. Ettersom 2. august nærmer seg vil de trolig bli forsøke å bli enige om en løsning som hever gjeldstaket slik at de USA kan drive som vanlig til etter valget i november 2012.

Unnskyldte seg
De fastlåste forhandlingene får også mer uskyldige konsekvenser. Obama unnskyldte seg i dag overfor de amerikanske fotballjentene som spiller VM-finale i Tyskland.

«Til kvinnene på vårt fotballlandslag: Unnskyld at jeg ikke kan være der og se dere spille, men jeg vil heie på dere herfra. Kom igjen! -BO», skrev Obama på Twitter.

BEKYMRET: Obamas budsjettdirektør, Jack Lew, deltok i dag blant annet på NBCs talkshow Meet the Press og hevde at de folkevalgte fortsatt har tid til å få utrettet store ting. Foto: AP Photo/Charles Dharapak
BEKYMRET: Obamas budsjettdirektør, Jack Lew, deltok i dag blant annet på NBCs talkshow Meet the Press og hevde at de folkevalgte fortsatt har tid til å få utrettet store ting. Foto: AP Photo/Charles Dharapak Vis mer