-  Gambler med folks liv og helse

Norge har ikke lært av legionella-utbruddet som tok livet av sju mennesker i 2001. Flere eksperter slakter den dårlige beredskapen i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet):- Dette er gambling med folks liv og helse, mener professor Terje Aven ved Senter for risikostyring og samfunnssikkerhet (Seros) i Stavanger. Fire år etter at et hotell i Stavanger spredte legionærsyke til nesten 30 mennesker, tyder mye på at uvitenheten rundt kjøletårn fortsatt er stor.

Hvor mange må dø?

Noen er ikke klar over at de eier et kjøletårn, andre slurver med desinfiseringen av vannet i tanken. Fredrikstad og Sarpsborg er to av mange kommuner som ikke har skaffet seg oversikt over mulige smittekilder for legionella, eller prioritert å føre tilsyn med dem. Dermed har dødsbakterien fått boltre seg i norsk luft nok en gang. Spørsmålet er hvor mange flere som må dø før problemet blir tatt på alvor. - Det er en skandale at disse utbruddene får fortsette. Generelt er sikkerhetstenkningen i Norge altfor mye preget av at man skal gripe inn når noe skjer. I stedet burde man tenke risiko i forkant, sier Aven.

Best føre var

Hans kollega, professor Odd Einar Olsen, mener Stavanger fikk velfortjent kritikk for sin håndtering av epidemien i 2001. - Det er tydelig at dette ikke har nådd fram til resten av landet. Retningslinjene som kom, er tydeligvis ikke blitt fulgt opp. Det synes jeg er helt ufattelig, sier Olsen. I går ga Statens helsetilsyn samtlige av landets kommuner ei ukes frist til å redegjøre for hvilke tiltak de har iverksatt for å sikre seg oversikt og føre tilsyn med potensielle smittekilder for legionella. - Vi kan ikke tillate at dette skjer igjen. Kommunene må lære at det er bedre å være føre var enn etter snar, sier helsedirektør Lars E. Hanssen. Samtidig minner han om hvilke skuldrer hovedansvaret for å unngå smittespredning hviler på: - Jeg kritiserer kommunene for manglende tilsyn, men det er de som eier og driver innretningene som kan spre legionellasmitte som har det hele og fulle ansvaret for at de drives på en helsemessig tilfredsstillende måte.

KRITISK: Professor Terje Aven ved Universitetet i Stavanger kritiserer myndighetene.