Coronaviruset

- Gambling med folkedugnaden

I nesten to uker har nordmenn hatt mulighet til å reise til flere europeiske land, helt karantenefritt. Nå øker smittetallene flere steder i Europa. Professor mener vi har gamblet med folkedugnaden.

SMITTEN ØKER: Smitten øker flere steder i Europa. Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU, er kritisk til regjeringens avgjørelse om å åpne opp for utenlandsreiser. Foto: AP
SMITTEN ØKER: Smitten øker flere steder i Europa. Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU, er kritisk til regjeringens avgjørelse om å åpne opp for utenlandsreiser. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Antall nye registrerte coronatilfeller stiger i flere europeiske land.

Regjeringen åpnet for reiser til land med under 20 smittede per 100 000 innbyggere over 14 dager, karantenefritt, fra og med 15. juli. Spania, som tidligere var et såkalt grønt land, ble nylig fjernet av FHI fra lista. Reisende fra Spania som ankom etter midnatt lørdag måtte dermed i karantene.

Og lista risikerer å krympe. Belgia passerte søndag FHIs grensekriterier for karantenefritak. Søndag kveld hadde landet 25,3 registrerte smittede per 100 000 innbyggere over de siste to ukene, og mandag formiddag har tallet steget til 26,9.

Også Frankrike, Tsjekkia og Østerrike rapporterer om økte smittetall, og ligger faretruende nær FHIs grense, ifølge tall fra ECDC.

Fra før har åtte europeiske land over 20 tilfeller per 100 000.

- Bare én bølge

I Tyskland har antall smittede økt betraktelig de siste ukene, og Robert Koch-instituttet har sett på utviklingen av smittesituasjonen i landet med bekymring, ifølge den tyske avisa Die Welt.

Michael Kretschmer, delstatsminister i Sachsen, forteller til Rheinische Post at de ser stadig flere utbrudd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer