SMITTEN ØKER: Smitten øker flere steder i Europa. Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU, er kritisk til regjeringens avgjørelse om å åpne opp for utenlandsreiser. Foto: AP
SMITTEN ØKER: Smitten øker flere steder i Europa. Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU, er kritisk til regjeringens avgjørelse om å åpne opp for utenlandsreiser. Foto: AP Vis mer

Coronaviruset

- Gambling med folkedugnaden

I nesten to uker har nordmenn hatt mulighet til å reise til flere europeiske land, helt karantenefritt. Nå øker smittetallene flere steder i Europa. Professor mener vi har gamblet med folkedugnaden.

Publisert

Antall nye registrerte coronatilfeller stiger i flere europeiske land.

Regjeringen åpnet for reiser til land med under 20 smittede per 100 000 innbyggere over 14 dager, karantenefritt, fra og med 15. juli. Spania, som tidligere var et såkalt grønt land, ble nylig fjernet av FHI fra lista. Reisende fra Spania som ankom etter midnatt lørdag måtte dermed i karantene.

Og lista risikerer å krympe. Belgia passerte søndag FHIs grensekriterier for karantenefritak. Søndag kveld hadde landet 25,3 registrerte smittede per 100 000 innbyggere over de siste to ukene, og mandag formiddag har tallet steget til 26,9.

Også Frankrike, Tsjekkia og Østerrike rapporterer om økte smittetall, og ligger faretruende nær FHIs grense, ifølge tall fra ECDC.

Fra før har åtte europeiske land over 20 tilfeller per 100 000.

- Bare én bølge

I Tyskland har antall smittede økt betraktelig de siste ukene, og Robert Koch-instituttet har sett på utviklingen av smittesituasjonen i landet med bekymring, ifølge den tyske avisa Die Welt.

Michael Kretschmer, delstatsminister i Sachsen, forteller til Rheinische Post at de ser stadig flere utbrudd.

- Den andre bølgen er her, sier Kretschmer.

- Dette med bølge nummer to er bare noe som henger igjen fra erfaringer med Spanskesyken. For coronaen er det bare én bølge, sier Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU til Dagbladet.

- Blir det mer smitte, har det ikke noe annen forklaring enn at man slipper opp på tiltakene, sier Westin, og påpeker:

- Man framstiller som det en slags naturlov at denne coronaen kommer i bølger.

Kan man egentlig unngå en ny oppblussing?

- Det er et rent politisk spørsmål, og det lar seg absolutt gjøre. Det har Norge vist siden mars, sier han.

NIAGARA FALLS: Disse bildene viser en tydelig forskjell på hvordan Kanadiske myndigheter og Amerikanske myndigheter velger å håndtere den pågående coronakrisa. Foto: NTB SCANPIX. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kritisk

FHI har tidligere i sine risikovurderinger vurdert oppblussing av smitte lokalt som sannsynlig utover høsten. Det skal imidlertid være lav risiko for en ny nasjonal bølge.

Westin stiller seg likevel kritisk til avgjørelsen om å åpne for karantenefrie reiser til utlandet.

- Jeg har vært blant dem som har ment at åpningen 15. juli har vært forhastet. Det har vært en ren gambling med folkedugnaden.

- Kan straffe seg

Westin er nå bekymret for at returnerende nordmenn skal dra med seg smitte hjem fra utlandet.

- Nå setter jeg min lit til kommunelegene og smittesporingen. Jeg er mest bekymret for de hjemkomne nordmennene uten karantenekrav, for de har gjerne nærkontakt med sine nærmeste med en gang, sier professoren.

- Vi vet jo ikke hvor effektiv den lokale smittesporingen er, og vi kan være litt urolige for dette med karantenen. Hvem som skal ha karantene, har Nakstad og helsemyndighetene forklart oss, men hvordan denne karantenen faktisk utøves er usikkert, sier han, og legger til:

- Jeg har sett noen i vårt lokalmiljø som har brutt karantenekravet, og du trenger ikke mange av dem før det går galt.

Westin benytter anledningen til å rose de norske helsemyndighetene for Norges coronarespons under pandemien, men påpeker at politikerne har et ansvar for å tydelig kommunisere alvoret i situasjonen.

- At folk blir lei og gir litt mer «f» er den underliggende risikoen, men også der har politikerne et ansvar for å være tydelige på hva dette handler om. Vi ser jo hvordan det gikk i Sverige med bare vennlige råd.

- Det er et problem om folk skulle gå lei. Det kan straffe seg grusomt.

- God kontroll

- Vi har foreløpig ganske god kontroll, og om disse landene har en ny bølge er også et åpent spørsmål, sier Øyvind Næss, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, avdeling for samfunnsmedisin og global helse.

Til tross for den økende smitten i flere europeiske land, mener Næss at det per dags dato ikke utgjør en særskilt trussel for smittesituasjonen hjemme i Norge.

- Vi har et nitid system for å vurdere reisekarantenen, så det jobbes mye med det. Og så er det jo sånn at de forsøker å holde kontroll med nye utbrudd som kommer til Norge, men man skal aldri si aldri, sier han.

- Det er et åpent spørsmål om vi får en ny bølge eller ikke. Er vi heldige så slipper vi unna

Tall fra FHI viser at 15 nye personer testet positivt for covid-19 i forrige uke. 29 prosent av disse hadde blitt smittet i utlandet. Hvorvidt myndighetenes avgjørelse om å åpne for karantenefrie reiser til utlandet var en klok avgjørelse, er imidlertid for tidlig å si, ifølge Næss.

- Det er for tidlig å si. Jeg tror man har en veldig gjennomtenkt strategi fra myndighetene sin side. Og det å isolere landet når alle andre åpner opp, hadde vært veldig vanskelig, sier han.

Næss forteller at det lave smittetrykket i Norge per i dag betyr at man kan stoppe smitteutbrudd med relativt lite inngripende tiltak, og at bevisstheten rundt corona og smitteverntiltak, som sosial distansering, har forbedret seg betraktelig siden de første smittetilfellene kom til Norge i mars, men:

- Hvor lenge vil folk holde seg i skinnet? Jeg tror det er et viktig spørsmål om man klarer å holde motet oppe lenge nok, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer