<strong>«MUSLINGSPISEREN»:</strong> 42-åringen er en av to norskamerikanske brødre som ifølge FBI har styrt den voldelige ulovlige gamblingringen fra Lima i Peru. Store pengesummer er sluset til Norge. Nylig kjøpte han villa på Bygdøy for 14 millioner kroner. Foto: FBI
«MUSLINGSPISEREN»: 42-åringen er en av to norskamerikanske brødre som ifølge FBI har styrt den voldelige ulovlige gamblingringen fra Lima i Peru. Store pengesummer er sluset til Norge. Nylig kjøpte han villa på Bygdøy for 14 millioner kroner. Foto: FBI Vis mer

Gambling-siktet kjøpte hus for 14 millioner

I slutten av april kjøpte 42-åringen enebolig på Bygdøy i Oslo for 14,5 millioner kroner. Fredag ble han varetektsfengslet i påvente av utlevering til USA hvor han er siktet som en hovedmann i et ulovlig, voldelig spillsyndikat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sammen med den yngre broren (40) er 42-åringen med tilknytning til Norge og Tvedestrand utpekt av FBI som hovedmenn bak et illegalt gamblingselskap med hovedkontor i Peru. I en samordnet aksjon onsdag ble 42-åringen pågrepet i Oslo, mens en onkel og en eldre kvinne ble pågrepet i Tvedestrand. Broren skal ha blitt pågrepet i California. Til sammen er 18 personer tiltalt i forbindelse med opprullingen av selskapet.

I USA er brødrene siktet for ulovlig gambling, hvitvasking, trusler og utpressing i forbindelse med kunders spillegjeld.

Sterk tilknytning Politiadvokat Joakim Ziesler Berge fra Økokrim fikk fredag Oslo tingretts medhold i kravet om at 42-åringen bør sitte fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Han argumenterte behovet for fengsling med at amerikansk påtalemyndighet må få tid til å oversende den formelle utleveringsbegjæringen.

Overfor NTB forklarte Berge at politiet mener det er en reell fare for at mannen vil forsøke å påvirke vitner i saken om han ikke blir holdt fengslet, og underlagt restriksjoner, til en utlevering kan skje.

Selv om de har sterk familietilknytning til Norge, er både 42-åringen og broren amerikanske statsborgere. Derfor må de regne med å bli utlevert til USA for rettsforfølgelse enten de vil eller ikke.

Onkel fengslet De to slektningene i Tvedestrand er siktet etter straffelovens bestemmelser om grovt heleri. Den 65 år gamle onkelen, en forretningsmann i hjembyen, ble fredag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud av Aust-Agder tingrett. Mannen er siktet for å ha bistått brødreparet med å innføre mellom 20 og 30 ulovlige spillemillioner inn til Norge fra USA.

- Min klient har ikke hatt noe mistanke om at pengene kan ha stammet fra kriminell virksomhet, sa 65-åringens advokat, Ole Devold, til Agderposten etter rettsmøtet.

Kjøpte hus i Norge Ifølge Eiendomsbasen er det ikke mer enn seks uker siden den 42 år gamle firebarnsfaren kjøpte en stor familievilla på fasjonable Bygdøy i Oslo for over 14 millioner kroner. Hans inntekt i Norge i 2011 var drøyt 200.000 kroner, men han var listeført med en formue på 13,4 millioner kroner.

Mannens forsvarer, advokat Ksenija Nilsen, mente det ikke er grunn til å anta at det vil utgjøre noen fare for sakens oppklaring dersom den 42 år gamle firebarnsfaren får være på frifot mens spørsmålet om utlevering blir avklart.

- Hvor skulle han vel dra når USA har bedt om å få han utlevert, sier Nilsen til NTB etter fengslingsmøtet.

Tidligere straffet Sammen med broren er 42-åringen utpekt som hovedmennene bak driften av spilleselskapet Macho Sport. Virksomheten er strengt ulovlig i USA, men dette har ikke vært til hinder for brødrene som også fra tidligere er straffet for lignende virksomhet.

FBIs aksjon tidligere i uken kom etter en langvarig etterforskning hvor det både er brukt hemmelige spanere og telefonavlytting.

Ifølge bevisdokumenter som er gjengitt i amerikanske medier, frykter FBI at mulige vitner i saken risikerer å bli plaget og trakassert etter samme metode som selskapet har benyttet for å få kunder til å gjøre opp spillegjeld.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer