Gamblingbrødres luksusliv over etter FBI-razzia

Badet i luksus - nå er kausjonen satt til 15 millioner kroner.

RAZZIA: Her bærer FBI ut beslaglagte dokumenter under razziaen mot medarbeidere i gamblingselskapet til to brødre med røtter i Tvedestrand, Macho Sports, i Los Angeles i juni i år. Foto: John Gibbins/Zumapress/NTB Scanpix
RAZZIA: Her bærer FBI ut beslaglagte dokumenter under razziaen mot medarbeidere i gamblingselskapet til to brødre med røtter i Tvedestrand, Macho Sports, i Los Angeles i juni i år. Foto: John Gibbins/Zumapress/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Den anklagede NN, alias Leo, trodde han var untouchable».

Slik begynner statsadvokat Laura Duffey et skriv til retten for å oppnå strengere kausjonsbetingelser for norskamerikaneren «Leo» (40).
Han er en av to brødre med familierøtter i Tvedestrand og i Peru som nylig ble siktet av FBI. De skal ha ledet et illegalt, voldelig gamblingnettverk som drev med hvitvasking, trusler og utpressing av kunder med spillegjeld.

Overga seg Slik Dagbladet har skrevet tidligere, har brødrene levd et luksusliv med sitt eget partyhotell i Lima - Aquavit hotel - og rådyre villaer blant annet på Bygdøy i Oslo. «Leos» bror, med tilnavnet «Muslingspiseren», har også gitt ut en musikkvideo med lettkledde modeller som skal være blant de mest kjente i Peru.

Den 19. juni ble det bråstopp. Den ettermiddagen overga «Leo» seg til FBI i Los Angeles, går det fram av rettsdokumenter som Dagbladet har fått tilgang til.

Samme dag ble onkelen og broren arrestert i Norge. Lokaler knyttet til brødrenes gambling-selskap Macho Sports, som hadde base i Peru og spillere i Los Angeles og San Diego, hadde tidligere på dagen blitt raidet av FBI.
Strafferammen for det brødrene er siktet for er 25 år.

Skjerpet Laura Duffey beskriver en årelang katt- og mus-lek med politiet, hvor «Leo» på sofistikert vis har unnsluppet loven. Han har blant annet oppholdt seg mye i Peru, hvor det er vanskeligere for amerikansk politi å følge ham. Ifølge Duffey trodde han at han også denne gangen ville gå fri i mangel av beviser.

LUKSUS: Ifølge påtalemyndigheten sto de to norskættede brødrene «Leo» (40) og «Muslingspiseren» (42) bak partyhotellet Aquavit hotel i Lima. FBI tror brødrene drev sitt enorme gamblingnettverk fra Perus hovedstad. Foto: André Ramírez
LUKSUS: Ifølge påtalemyndigheten sto de to norskættede brødrene «Leo» (40) og «Muslingspiseren» (42) bak partyhotellet Aquavit hotel i Lima. FBI tror brødrene drev sitt enorme gamblingnettverk fra Perus hovedstad. Foto: André Ramírez Vis mer

Men denne gangen er «Leo» i alvorlig trøbbel.

28. juni skjerpet retten betingelsene for kausjonen, som først ble satt til 1,5 millioner dollar.
«Jeg forandrer kausjonen til 2,5 millioner dollar, og jeg krever innlevering, før frigivelse, av passene til hele familien», sa dommeren - og gir statsadvokaten medhold i at det er en reell fluktfare.

Dette begrunner statsadvokaten med at han har familie i utlandet, og tilgang på «enorme» summer i kontanter.

- Aldri brukt vold Denne uka satte dommeren strek for partenes forsøk på å endre kausjonsbetingelsene, som inkluderer husarrest. «Leo» står klar til å oppfylle dem.

En mann med et ifølge statsadvokaten «overfladisk vennskap» har nå tilbudt seg å stille hjemmet sitt som sikkerhet for at ikke «Leo» stikker av.

Dagbladet har ikke fått kontakt med hans forsvarer. I sine rettsskriv avviser forsvareren at «Leo» er en fare for samfunnet, og skriver at han aldri har brukt vold. Forsvareren skriver også at han frivillig vendte tilbake fra en annen stat for å melde seg for FBI, og at han og familien er sterkt knyttet til USA.

«Hver eneste purk» «Dere har ikke meg i de samtalene», skal «Leo» ha sagt den ettermiddagen han ble pågrepet, da han fikk vite at det fantes lydbåndopptak av avlyttede telefonsamtaler.

FBI sier noe annet.

«Alle vet at du er en f... bookmaker. Hver eneste purk (..) De vil ha de to millioner dollarene», skal «Leo» ha sagt i en avlyttet samtale i februar i år.

«Vel, du har hånd om alle pengene mine, så jeg er ikke så engstelig for det», repliserte samtalepartneren.

«LEO»: Politibilde av norskamerikaneren med kallenavnet «Leo» (40) Han og broren har røtter i Tvedestrand, hvor de har tilbrakt mye av barndommen. Foto: FBI
«LEO»: Politibilde av norskamerikaneren med kallenavnet «Leo» (40) Han og broren har røtter i Tvedestrand, hvor de har tilbrakt mye av barndommen. Foto: FBI Vis mer

«Takk for at du sier det på telefonen», var «Leo»s syrlige svar.

«Flaggermustelefoner» FBI har hatt «Leo» i kikkerten helt fra 1997, da han ble etterforsket for ulovlig bookmaker-virksomhet. Saken ble henlagt.
I 2001 ble broren hans og flere medarbeidere domfelt, mens «Leo» enda en gang slapp unna.

«Han har alltid gjort slik en god jobb i å skjule sine spor», skriver Laura Duffey.

En av metodene skal ha vært spesielle telefoner som brødrenes eget telefonselskap leverte ut til ansatte i Macho Sports.
Disse «flaggermustelefonene», som de ble kalt, var bare synlige som en rekke nuller i displayet til den oppringte, og derfor vanskelige å spore.

«MUSLINGSPISEREN»: Politibilde av «Muslingspiseren» (42), som ble arrestert i Norge. Foto: FBI
«MUSLINGSPISEREN»: Politibilde av «Muslingspiseren» (42), som ble arrestert i Norge. Foto: FBI Vis mer