STORT TEAM: Advokat Javeed Shah, advokat Anders Brosveet, privatetterforsker Christian Filipiak, advokat Amy Jacks og advokat Michael Goldstein representerer den FBI-tiltalte 43-åringen fra Tvedestrand (i midten). Her i Oslo tingrett i november i år. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
STORT TEAM: Advokat Javeed Shah, advokat Anders Brosveet, privatetterforsker Christian Filipiak, advokat Amy Jacks og advokat Michael Goldstein representerer den FBI-tiltalte 43-åringen fra Tvedestrand (i midten). Her i Oslo tingrett i november i år. Foto: Torgeir P. Krokfjord / DagbladetVis mer

Gamblingsiktet tvedestrandsmann kan utleveres til USA

Det har Oslo tingrett avgjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har fått Oslo tingretts medhold i at en 43-åring fra Tvedestrand som er tiltalt i en stor gamblingsak FBI etterforsker, kan utleveres fra Norge. Mannen har motsatt seg utlevering.

- Begjæringen er tatt til følge av tingretten, sier mannens forsvarer Jaaved Shah.
Han sier at beslutningen vil bli påanket.
DN omtalte saken igår.

Amerikansk gambling Mens tvedestrandsmannen med tilnavnet «Muslingspiseren» har sittet varetektsfengslet i Norge siden i sommer, er hans bror satt fri mot kausjon i påvente av en rettssak i USA.

FBI anser de to som hovedmennene i et ulovlig gambling-nettverk som blant annet drev inn spillegjeld med utpressing og voldelige metoder. Selskapet deres var basert i Peru, men med en kundekrets i USA.

Brødrenes mor er bosatt i Tvedestrand og brødrene tilbrakte en stor del av oppveksten der. «Muslingspiseren» er selv amerikansk og peruansk statsborger. Også brødrenes mor og onkel ble i sommer pågrepet, og siktet for grovt heleri av nærmere 30 millioner kroner.

- Virksomheten vår er helt legal forretningsvirksomhet. Jeg har betalt skatt. De mener jeg er en voldelig gærning. Jeg har ikke brukt vold siden snøballkrig i Tvedestrand for 30 år siden, sa 43-åringen nylig til Dagbladet.

Tidligst i 2014 - Tingretten mener vilkårene for utlevering er til stede, sier politiadvokat Geir Magne Søfteland ved Agder politidistrikt til Dagbladet. Han leder etterforskningen av gamblingsaken i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er imidlertid Økokrim som har representert USA i utleveringssaken.

Søfteland sier at en avgjørelse i lagmannsretten vil kunne ankes videre til Høyesterett, og at Justisdepartementet deretter overtar håndteringen av saken. En utlevering vil derfor tidligst kunne finne sted godt utpå nyåret.

18 tiltalte
Anders Brosveet i advokatfirmaet Elden, hovedforsvarer for 43-åringen har overfor Dagbladet vært klokkeklar på at 43-åringen slett ikke kan utleveres til USA.

Nå har likevel FBI fått første stikk i utleveringssaken.

FBI har tiltalt totalt 18 personer i saken, der de mener de norske brødrene står på toppen av kjeden - og bookmakere og under-bookmakere har jobbet for brødrene, nedover i systemet.

Store summer I Peru skal brødrene - ifølge FBI - ha brukt stråmenn som eiere av selskapet, men det i virkeligheten var de to norsk-amerikansk-peruvianske brødrene som cashet inn.

Flere kilder har tidligere overfor Dagbladet beskrevet hvordan brødrene levde et heftig luksusliv, blant annet på sitt eget partyhotell i Lima, hovedstaden i Peru.

Politiet mener at det er overført anslagsvis 20-30 millioner fra den illegale gamblingringen, til Norge.
43-åringen har overfor Dagbladet avvist alle anklager.

BRA BELIGGENHET: De gamblingtiltalte brødrene har kjøpt leiligheter i dette boligkomplekset i Tvedestrand.
Foto: Per Flåthe / Dagbladet
BRA BELIGGENHET: De gamblingtiltalte brødrene har kjøpt leiligheter i dette boligkomplekset i Tvedestrand. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer