Ekspert om riksrettssaken:

«Game changer» må til for å felle Trump

Aktoratet i riksrettssaken mot Donald Trump har avsluttet sin bevisførsel. De mener de har lagt fram tilstrekkelig bevis for at den avgåtte presidenten ildnet til opprør, men med mindre et «game changing» vitne trer fram, vil han høyst sannsynlig gå fri, ifølge ekspert.

I GOD POSISJON: Fredag er det Trumps forsvarsteam som skal presentere sine argumenter for at han må frikjennes. Både blant republikanerne og demokratene er det flere som tror at hele riksrettssaken kan avsluttes allerede dagen etter. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB
I GOD POSISJON: Fredag er det Trumps forsvarsteam som skal presentere sine argumenter for at han må frikjennes. Både blant republikanerne og demokratene er det flere som tror at hele riksrettssaken kan avsluttes allerede dagen etter. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dag tre i riksrettssaken mot USAs avgåtte president Donald Trump er ferdig. Før aktoratet la fram sine siste bevis for at han ildnet til angrepet på Kongressen 6. januar, forsøkte de å overbevise Senatet om at hans rolle den dagen inngikk i et mønster.

Flere ganger tidligere har han fremmet løgner og krigsretorikk, påpekte de.

USA-korrespondent Vegard Kvaale om dagens prosedering fra Trumps forsvarsteam. Video: Vegar Kvaale Vis mer

- Vi ber dere ydmykt, ydmykt om å dømme Donald Trump, sa demokraten Joe Neguse da aktoratet avsluttet sin prosedyre.

- For hvis dere ikke gjør det, hvis vi later som at dette ikke skjedde, eller verre, hvis vi lar det gå ubesvart – hva vil stoppe det fra å skje igjen?

Onsdag la aktoratet fram en rekke nye, rystende videoopptak av stormingen. I en av videoene kan man se politibetjenten Eugene Goodman forsøke å lede de voldelige Trump-tilhengerne bort fra senatssalen, der USAs tidligere visepresident Mike Pence befant seg på tidspunktet.

Tilhengerne skal på et tidspunkt bare ha vært 30 meter fra ham, ifølge aktoratet.

Samtidig skal en folkemengde ha skreket «Heng Mike Pence».

- Vis sunn fornuft

Aktoratet la torsdag fram flere videoer og Twitter-meldinger helt tilbake til 2015, som viste hvordan Trump uttrykte støtte til tilhengere som sparket en svart demonstrant, og til en republikaner som utøvde vold mot en journalist.

En protest inne i bygningen til delstatskongressen i Michigan i april i fjor ble trukket fram som sentral i bevisførselen.

- Denne Trump-inspirerte mobben ser kjent ut for dere: Kampflagg, MAGA-hatter, våpen, kamuflasjeutstyr, akkurat som opprørsdeltakerne som invaderte dette romme, sa sjefanklager Jamie Raskin.

Han ba senatorene se bort fra sine politiske bindinger og vise «sunn fornuft».

SLAPP MED SKREKKEN: Nye videoer viser fluktruta til USAs avgåtte visepresident Mike Pence under stormingen av Kongressen 6. januar. Video AP. Vis mer

- Senatorer, USA, dere må vise sunn fornuft og handle deretter. Ikke heng dere opp i påfallende teorier nå, sa han.

Han mener bevisene som aktoratet har lagt fram, er sterke nok til å dømme den avgåtte presidenten.

- Hvis dere ikke finner dette fellende etter i dag, da har dere satt dere en forferdelig standard for presidentoppførsel i landet vårt.

- Krever en «game changer»

Trumps advokat David Schoen sa etter riksrettssakens dag tre at Trump er misfornøyd med aktoratets forsøk på å koble ham til angrepet på Kongressen.

- Han er ganske støtt over forsøket på å bli knyttet til det, sa han til Fox News.

Det er også lite som tilsier at Trump blir dømt i riksrettssaken. Da må to tredels flertall i Senatet helle mot dom, noe som forutsetter at minst 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene. Og det vil neppe skje.

For å endre deres mening, kreves det trolig at vitner som kan bli innkalt, presenterer noe «game changing» de neste dagene, mener ABC News’ profilerte kommentator Dan Abrams.

- Med mindre et vitne kan bekrefte at Trump bidro eller ikke til angrepet, tror jeg ikke han blir dømt. Og jeg ser det lite sannsynlig at et slikt vitnesbyrd kommer fram, sier han.

Forsvaret sin tur

Nå som aktoratet er ferdig med sin bevisførsel, er det Trumps forsvar sin tur til å komme med sine motforestillinger.

Fredag skal de presentere sine argumenter for at Trump må frikjennes. Både blant republikanerne og demokratene er det flere som tror at hele riksrettssaken kan avsluttes allerede dagen etter.

Et mer eller mindre samlet ekspertkorps verden over har også allerede nå slått fast at Trump vil gå fri, med mindre noe dramatisk skjer under riksrettssaken.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer