FANGET AV ET SPILL: Anna Gulliksen (bak) ansatte Belma Huskic og Vinh Nguyen etter en spillinspirert rekrutteringsprosess. Foto: Silje Sundt Kvadsheim / Finansavisen.
FANGET AV ET SPILL: Anna Gulliksen (bak) ansatte Belma Huskic og Vinh Nguyen etter en spillinspirert rekrutteringsprosess. Foto: Silje Sundt Kvadsheim / Finansavisen.Vis mer

«Gamet» seg til IT–jobb

- Vi må selge inn bedriften på en annen måte enn før, sier Anna Gulliksen i Evry. Selskapet benytter nå en spillinspirert rekrutteringsprosess.

(Finansavisen): Mens det for noen tiår tilbake var vanlig å se hvilke jobber som var ledige når man var ferdige med studiene, starter de unge i dag jakten på drømmearbeidsgiveren langt tidligere.

En undersøkelse gjennomført for Evry viser at studenter flest bestemmer seg for hvor de vil jobbe når de går siste året på studiet. Noen har allerede bestemt seg før den tid, mens 24,4 prosent ikke bestemmer seg før studiene er ferdige.

To av dem som hadde bestemt seg i god tid før de var ferdige, er Vinh Nguyen og Belma Huskic. De har begge jobbet i Evry i et år, og jobber som konsulenter innenfor henholdsvis fremvoksende teknologier og finansielle tjenester.

Begge har en utdannelse innenfor økonomi, han med en master i strategi og finans fra Nova School of Business and Economics i Portugal, og hun med en siviløkonomgrad med master i finans fra Handelshøyskolen BI.

Lager lister

- Mange studenter lager en liste over potensielle arbeidsgivere allerede tidlig i studie-løpet, sier Nguyen.

- Så tar de relevante fag, og starter med internship etter andre eller tredje studieåret for å finne ut hvilke arbeidsgivere som kunne være aktuelle, sier han.

Også Nguyen hadde en slik liste. Selv vurderte han to mulige bransjer: teknologi og mote.

- Men etter et internship innen fashion fant jeg ut at det ikke passet for meg, sier han.

- Studenter bruker intern-shipene til å gjøre en vurdering av de ulike selskapene, sier Belma Huskic.

Undersøkelsen viser også at to av tre studenter jobber ved siden av studiene, og 68 prosent av dem har en deltidsjobb som er veldig eller litt relevant for utdanningen.

Det var en tilfeldighet som gjorde at Evry havnet på Belma Huskics liste over potensielle arbeidsgivere.

- Hun jeg skrev master sammen med hadde Evry som drømmejobb, så hun snakket mye om det. Derfor gjorde jeg litt research, og synes det så ut som en spennende arbeidsgiver. Da jeg møtte en Evry-representant på et blockchain-event, var det som fikk meg til å søke på Evrys graduate-program.

Søknadsprosessen hadde imidlertid flere fellestrekk med et dataspill, enn med en tradisjonell rekrutteringsprosess.

Må selge inn

- Tradisjonell rekruttering fungerer ikke lenger, sier Anna Gulliksen, rekrutterings og talent-ansvarlig i Evry.

- Vi må selge inn bedriften på en annen måte enn før, og vi må bygge en prosess som engasjerer, sier hun.

- Nå er vårt første møte med studentene et salgsmøte.

Evry har valgt å gjøre det gjennom en rekrutteringsprosess preget av såkalt «gameification».

- Vi bygger kommunikasjonen i form av et spill, sier hun.

I de første nivåene av spillet går kandidatene gjennom ulike oppgaver som tester logikk og resonnement. Deretter gjennomføres det et videointervju, før noen utvalgte inviteres til speedintervju der de får møte flere representanter for ledelsen.

- Vi vet at hvis det er utfordrende å nå et mål, blir folk mer engasjerte. Når kandidatene har gått gjennom flere trinn i «spillet» og så blir invitert på et intervju er de veldig engasjerte og ivrige, sier Gulliksen.

33 år i snitt

- Ikke før trinn fire i prosessen ser vi på CVer og karakterer, sier hun.

- Med en slik prosess er det mer attraktivt for kandidatene å søke jobb, samtidig som vi vet at verktøyet tilfredsstiller alle krav til validitet og reliabilitet, så vi vet at vi vurderer objektivt.

I år ansetter Evry mellom 600 og 800 personer i Norge og Sverige. Årets graduate-kull, som startet i forrige uke, er på 104 kandidater.

- Snittalderen på dem vi ansetter er nå rundt 33 år, sier Gulliksen.

- Og etter at vi tok i bruk gamification i rekrutteringen er også kvinneandelen blant de nyansatte økt til rundt 40 prosent, sammenlignet med mellom 25 og 30 prosent tidligere.

Flere økonominyheter:

Høyt, høyere, høyest: 300 nye leiligheter
Anbefaler ti aksjer
Norwegian med storstilt flysalg