Gamle Ap-topper hjelper Seim

BERGEN (Dagbladet): Den omstridte mangemillionæren Carl Fredrik Seim (28) beskyldes for å slakte Mjellem & Karlsen Verft AS - med hundremillionersgevinst. 28-åringen har fått god hjelp fra flere tidligere Ap-topper på veien mot verftsovertakelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant andre jobber eks-ministrene Kjell Opseth og Grete Knudsen for den unge finansmannen. I tillegg har Bergens tidligere populære Ap-ordfører Bengt Martin Olsen, og profilert Ap-medlem og direktør ved kullgruvene på Svalbard -«Røde Robert» Hermansen - vært med på Seim-laget, som mandag slo Norges eldste verftsbedrift konkurs.

Solid portefølje

Carl Fredrik Seim er Norges mest omstridte investor for tida. Siden han kjøpte sin første eiendom som 22-åring, har han fylt opp en gedigen portefølje med boligeiendommer og næringseiendommer på Vestlandet og Østlandet. Bergenseren er utdannet diplomøkonom, og har ingen bakgrunn fra verftsindustrien. Det vakte derfor stor oppsikt da den unge rikingen før sommeren dukket opp fra det store intet og proklamerte overtakelse av det tradisjonsrike Mjellem & Karlsen-verftet med 450 ansatte. For fem uker siden overtok han formelt verftet. Mandag slo han det 111 år gamle verftet konkurs.

Verdt 250 mill.

Trolig ga Seim 130 millioner for holdingselskapet som kontroller verftet og de attraktive eiendommene verftet ligger på. Meklere i Bergen anslår verdien på tomtene alene til rundt 250 millioner kroner.

Selv om Seim har hevdet at han ville satse langsiktig på verftet, tror mange han bare har vært ute etter å kvitte seg med det ulønnsomme verftet for å få kloa i eiendommene verftet ligger på.

- Dette er ikke snakk om slakting av en bedrift. Men jeg ser at det er grunnlag for spørsmålet, og jeg mener det er riktig at det stilles. Men intensjonene her er utvikling, sier styreformann i konkursverftet, Robert Hermansen (63).

Da Seim formelt overtok Mjellem & Karlsen-konsernet, plasserte han Hermansen i styreformannsstolen i moderselskapet Mjellem & Karlsen AS samt som styreleder i datterselskapet Mjellem & Karlsen Verft AS, som nå er konkurs. «Røde Roberts» bror er «Tele-Tormod» Hermansen.

- Jeg ble kontaktet av Seim for noen måneder siden, sier Hermansen, som har fortid som bystyrerepresentant for Ap i Trondheim fra 1962 til -68.

- Det er min eneste politiske karriere. Men jeg er fortsatt medlem i partiet, og synes de verdiene jeg sloss for den gangen er like verdifulle i dag.

Flere Ap-topper

- Hvordan arter møtet mellom gammel radikaler og ung turbokapitalist seg?

- Jeg har møtt en del turbokapitalister i min tid. Og det viser seg som oftest at man ikke har så forskjellige verdier. Carl Fredrik virker svært solid og seriøs og har ikke særlig andre verdier enn meg, svarer Hermansen.

I tillegg til en styreformann med «arbeiderklasseprofil» har Seim alliert seg med flere tidligere stornavn i Ap. Både tidligere næringsminister Grete Knudsen og eks-samferdselsminister Kjell Opseth har vært med på finansmannens team.

  • Kjell Opseth
er nå styreleder i Svein Hatvik AS, et elektroselskap Seim fikk med da han overtok Mjellem & Karlsen-konsernet.

- Jeg ble oppringt av Seim for rundt tre uker siden. Hvorfor han tok kontakt med meg? Det spurte jeg rett og slett ikke om, sier Opseth humrende. Han vil ikke ha noen mening om verftskonkursen:

- Men slik jeg kjenner Seim, driver ikke han med slakting av bedrifter for slaktens del. Jeg har opplevd ham som en ryddig og åpen person.

Rådgiverne

  • Grete Knudsen
driver nå eget konsulentselskap i Bergen. I likhet med Opseth driver hun blant annet med myndighetskontakt for sine kunder. Og en av kundene den siste tida har vært nettopp Carl Fredrik Seim. Bergens Tidende avslørte nylig Knudsens dobbeltspill: Samtidig som hun hadde Seim på kundelista, jobbet hun aktivt innad i Hordaland Ap for investorens interesser. Partiledelsen visste ingenting om hennes forhold til Seim. Seims interesse var at det ikke ble bygd ny dypvannsdokk på Haakonsvern, mens et samlet fylkesparti - unntatt Knudsen - jobbet hardt for dokk på marinebasen. I Ap's sentralstyre argumenterte Knudsen mot fylkespartiets standpunkt, men fikk ikke gjennomslag.

  • Bengt Martin Olsen
eier og er daglig leder i konsulentselskapet sammen med Knudsen. Deres felles firma har hatt Seim på kundelista.

- Jeg vil ikke kommentere noe rundt saken. Kundeforhold verken bekrefter eller avkrefter vi, sier Olsen til Dagbladet.

Både Olsen og Kjell Opseth tror det er helt tilfeldig at Seim har omgitt seg med såpass mange tidligere Ap-topper.

- I andre bedrifter finnes det helt sikkert andre konstellasjoner med annen politisk profil. Så det mener jeg er håpløst å spekulere i. Men det er jo media flinke til, sier Opseth.

Heller ikke Hermansen tror han er plukket ut av Seim for å være et slags «arbeideralibi».

- Jeg føler ikke at det er tilfelle, sier «Røde Robert».

POLITISKE ALLIANSER: Carl Fredrik Seim allierte seg med en rekke tidligere Ap-politikere før han slo Norges eldste verft konkurs.
LUKRATIV: Mandag slo Carl Fredrik Seim tradisjonsrike Mjellem & Karlsen-verftet i Bergen konkurs - fem uker etter at han overraskende gikk inn og kjpte det. Meklere anslår verdien på tomtene (innenfor den røde linja)alene til rundt 250 millioner kroner.