Gamle damer svartelistes

Dagligvareforretningene er lut lei butikknaskere, og har laget svartelister. Øverst på dem står narkomane og pensjonerte vestkantfruer med god råd!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er mange eldre kvinner godt over 70 år som nasker og stjeler i butikken vår, sier Elena Nybakk, assisterende daglig leder i matforretningen Rema 1000 i Industrigata.

Hun forteller at de fleste er velstående, og at lommeboka deres ofte er full av penger. Men hun tror spenningen driver dem.

- Det går for det meste i småting som ligger langt borte fra kassa. Mye drops og godteri, sier hun.

Men forretningen kontakter ikke politiet.

- Det er snakk om små og billige varer. Vi ser ikke poenget i å ringe politiet når de bare har tatt en banan, sier Nybakk, som også forteller at naskingen skjer opptil flere ganger i uka.

Buttikken i Industrigata er ikke den eneste som har gått lei pensjonerte kvinner som nasker og stjeler. Men ikke alle er like «snille».

Fotografier på bakrommet

- For oss har det vært et omfattende problem, og vi nøler aldri med å kontakte politiet. Uansett hva de har gjemt under kåpa, sier Said Benaissa, daglig leder ved Rema 1000 i Sørkedalsveien.

Butikken startet nylig å fotografere butikknaskerne. Og veldig mange av de fotograferte på bakrommet er eldre kvinner.

- Det er ordentlige «vestkantfruer». De to hovedgruppene som nasker mest hos oss, er faktisk narkomane og eldre kvinner med god råd, sier Benaissa.

Han forteller at mens narkomane ofte satser på små, dyre produkter, forsyner de eldre kvinnetyvene seg med drops, vitaminpiller, frukt og frysevarer.

- Det er ikke alltid dyre produkter, men små og lett tilgjengelige varer, sier Benaissa.

Han forteller at de eldre kvinnenaskerne er utspekulerte og kreative.

- De åpner emballasjer og tømmer kaffepulver i veska, stikker koteletter i jakkelomma, og drops i munnen, sier han.

«Jeg glemte den»

- Vi har merket en økende «nasketrend» hos oss, sier daglig leder ved Meny i Bogstadveien Fredrik Haug. Han bekrefter at naskerne ofte er pensjonerte kvinner med god råd.

- Den typiske unnskyldningen er «jeg glemte den». Og de vil gjerne unnskyldes fordi de er eldre, sier Haug.

Flere butikker forteller til Dagbladet at kvinnene ofte gråter, og beklager seg når de blir tatt.

- Men mange synes det er spennende når politiet kommer også, sier Benaissa ved Rema 1000. De gamle kvinnetyvene har blitt et så stort problem for butikken at alle ansatte har gjort seg kjent med ansiktene til de 10- 15 faste tyvene. De er alle kvinner, og over halvparten av de pensjonerte kvinnene har på seg pelskåper på bildene Benaissa viser Dagbladet på bakrommet.

- Jeg tror det er en kombinasjon av gjerrighet og spenningen som driver disse kvinnene. De har oftest en handlekurv med varer for 200-400 kroner, men skjuler gjerne en pastilleske i baklomma. Vi er ganske lei. Hver gang en ansatt kjenner igjen noen av disse kvinnene kastes de ut, sier Benaissa.

Flere butikker har vært i kontakt med ham for å begynne med samme framgangsmåte.

- Det er ganske problematisk. Man mistenker jo aldri pent kledde eldre damer for å naske, sier Elena Nybakk.

LEI: Said Benaissa er lutlei gamle damer som i hytt og vær forsyner seg skamløst av drops og koteletter. - Vi tar bilde av de butikktyvene som blir gjengangere og henger dem på bakrommet vårt, sier han.