Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gamle fiender ble venner under Mandela-avskjeden

Overraskende og historisk håndtrykk mellom Barack Obama og Cubas president Raúl Castro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kanskje var det avdøde Nelson Mandelas sterkeste symbolverdi - forsoning - som kom over den amerikanske presidenten Barack Obama da han var på vei opp på talerstolen på Soccer City i Johannesburg for å hylle den sørafrikanske frihetskjempen under seremonien i dag.

Overraskende og uventet tok Obama hånda til den cubanske presidenten Raúl Castro med et smil.

Forholdet mellom de to landene er kaldt, og vennligsinnede handlinger så enkle som dagens håndtrykk er sjeldent.

Bill Clinton og Fidel Castro USA har de siste månedene lettet på handelsblokaden som har vart siden cubakrisen i 1962, da verden var på randen av atomkrig fordi det ble utplassert sovjetiske atomraketter på Cuba.

Bildene av Obama og Castro har allerede gått verden rundt, så Det hvite hus kan ikke gjøre som de gjorde i 2000. Da svirret nemlig ryktene om at daværende president Bill Clinton og Cubas tidligere president gjennom mange år Fidel Castro hadde håndhilst og vekslet noen ord under et FN-møte i New York.

Etter først å ha nektet for hendelsen, måtte amerikanske myndigheter seinere innrømme at møtet hadde funnet sted.

Det finnes imidlertid ingen bilder fra hendelsen, som skal være første gang en amerikansk president har tatt en cubansk leder i hånda.

Obama har under sin tid som president lettet noe på den amerikanske blokaden av Cuba. Likefullt har USA ingen diplomatiske forbindelser med Cuba i dag.

Obama siterte Mandela Barack Obama, som var kraftig forsinket til Mandela-seremonien i dag, ble mottatt med øredøvende jubel og applaus.

Talen hans skapte også desidert mest engasjement fra de 80 000 frammøtte, blant dem mange fattige fra bydelen Soweto som ble fraktet inn med gratis busser i morgentimene.

- Det er en ære å være med dere i dag, for å feire et unikt liv. Til folket i Sør-Afrika, alle raser og fra alle samfunnslag: Verden takker dere for at dere har delt Nelson Mandela med oss. Hans kamp, var deres kamp. Hans triumfer var deres triumfer, sa den amerikanske presidenten.

- Dette er også en tid for selvrefleksjon. Hvor godt anvender jeg selv det Nelson Mandela har lært meg? Det spør jeg meg selv, som menneske og som president, sa Barack Obama, som kanskje fikk mest jubel da han siterte fra talen Mandela holdt da han trodde han kom til å bli dømt til døden i 1962.

- Jeg har kjempet mot hvit undertrykkelse. Jeg har kjempet mot svart undertrykkelse. Jeg har omfavnet ideen om et demokratisk og fritt samfunn der mennesker lever sammen i harmoni og med like muligheter. Det er et ideal jeg håper å leve for og oppnå. Men hvis det er nødvendig, er det et ideal jeg er forberedt til å dø for, sa Obama med Mandelas ord.