BJØRNEKLEM: Dette bildet gir håp om bedre tider for det polske folk. Et historisk bilde der Vladimir Putin omfavner Polens statsminister Donald Tusk under et besøk til ulykkesstedet i Smolensk på lørdag.   FOTO: SCANPIX/ AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / POOL / ALEXEY NIKOLSKY
BJØRNEKLEM: Dette bildet gir håp om bedre tider for det polske folk. Et historisk bilde der Vladimir Putin omfavner Polens statsminister Donald Tusk under et besøk til ulykkesstedet i Smolensk på lørdag. FOTO: SCANPIX/ AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / POOL / ALEXEY NIKOLSKYVis mer

Gamle fiender samles i sorg

Dette bildet gir håp til en hardt prøvet Polsk befolkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet, Warsawa) Polen går inn i sin andre dag med landesorg. Fortsatt strømmer tusenvis av mennesker til presidentpalasset. Gata er nesten helt dekket av minnelys i forskjellige farger og folk viser åpenlyst sin sorg over den avdøde presidenten. Kista med president Lech Kaczynski ligger nå inne i palasset og det vil sansynligvis bli mulig for folket å se den i morgen.

Bildet gir håp

Mitt i sorgen snakker nå folk om håp på gata i Warsawa. Bildet av Russlands statsminister Vladimir Putin som omfavner deres egen statsminister, Donald Tusk er oppsiktsvekkende. Forholdet mellom de to landene har vært iskaldt siden Stalins massakre på Polske intelektuelle og offiserer i Katyn i 1940.  Den spontane omfavnelsen skjedde da de to statslederne besøkte ulykkesstedet i Smolensk på lørdag.

Vladimir Putin og Donald Tusk legger ned blomster på ulykkesstedet. FOTO: SCANPIX
Vladimir Putin og Donald Tusk legger ned blomster på ulykkesstedet. FOTO: SCANPIX Vis mer

Bildet er trykket i flere Polske aviser i dag og tolkes som et tegn på at den historiske isfronten mellom de to landene kan mykne. Russlands håndtering av tragedien i Smolensk er blitt tatt godt imot i Polen. Witold Waszczykowski, sjef for det Polske sikkerhetsbyrået sier ifølge Reuters: -Vi ventet ikke denne vennlige og personlige involveringen fra Putin. Naturligvis vil dette ha en positiv effekt på forholdet mellom våre to land.

Sørgedag i Russland

Tusenvis av mennesker går forbi presidentpalasset i Warsawa. Mange brukte sine kameraer for å sikre seg et minne fra denne spesielle dagen. 
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
Tusenvis av mennesker går forbi presidentpalasset i Warsawa. Mange brukte sine kameraer for å sikre seg et minne fra denne spesielle dagen. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

President Medvedev har innført offisiell sørgedag i Rusland i dag. Fortsatt er ikke alle de omkomne identifisert og Polske pårørende reiser nå til Moskva i håp om å gjenkjenne sine døde. Så langt er 10 personer identifisert, 14 er nesten sikre og 72 uidentifisert. Det er tatt DNA prøver av de omkomne og etterforskerne venter nå på svar fra disse testene. Det er ventet at det vil ta flere dager før alle de 96 omkomne etter flyulykken er identifisert.

Vendepunkt

Vanlige russere viser sin sympati med det polske folk i Moskva. Utenfor den Polske ambassaden vokser blomsterhavet for hver time som går. Dette er godt nytt for polske borgere som håper at dette kan være et vendepunkt.
Professor Lena Kolarska-Bobinska sitter i EU-parlamentet for Polen. Hun sier til BBC at hun ser positive tegn til oppvarming, både politisk og menneskelig mellom de to nasjonene. -Dette er forhåpentligvis et vendepunkt, sa hun under et besøk til presidentpalasset i formiddag.

Tusenvis av mennesker samlet seg foran presidentpalasset i Warsawa. De tente lys og la ned blomster for å minnes sin president som omkom i en flyulykke. Store deler av den politiske og militære ledelsen i Polen omkom i samme ulykke.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
Tusenvis av mennesker samlet seg foran presidentpalasset i Warsawa. De tente lys og la ned blomster for å minnes sin president som omkom i en flyulykke. Store deler av den politiske og militære ledelsen i Polen omkom i samme ulykke. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer