Gamle ingen velferdsbombe

Eldrebølgen vil ikke sprekke velferdsstaten, hevder svenske forskere i en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi får stadig flere eldre, og vi lever stadig lengre. Men nå hevder det svenske sosialdepartementet at velferdsstaten neppe vil sprekke på eldrebølgen. Selv om pensjonsutbetalingene vil øke, så vil kostnadene innen syke- og omsorgssektoren neppe øke like mye som finans- og sosialpolitikerne hittil har fryktet.

I følge avisa Dagens Medisin har det svenske sosialdepartementet skrudd ned sitt anslag for volumøkningen innen eldreomsorgen frem mot år 2030 fra 57 prosent til 22 prosent.

Departementet har gjennomført et grundig studium av nøyaktig hvilke utgifter det offentlige har knyttet til eldres velferd og pleie. To hovedforhold taler for at utgiftsøkningen blir langt midnre enn antatt:

  • Bedre helse blant eldre. Stadig bedre helse blant eldre gjør at utgiftene til medisiner, sykehus- og sykehjemsopphold synker.
  • Lengre levetid betyr ikke høyere utgifter. Det er i de aller siste leveårene en er mest pleietrengende. Selv om eldre lever lenger, forlenges ikke den perioden der utgiftene til pleie er størst.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Gunhild Øyangen er spent på rapporten, men mener at det vil bli store utgiftsøkninger uansett:

- Budsjettet vi behandlet i Stortinget i går har en vekst på hele 11,3 milliarder. Den største andelen er økningene utbetalinger til pensjoner, uføretrygd og sykepenger, sier hun til Dagens Medisin.

(Dagbladet :på nettet)