Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gamle mobiltelefoner farligere enn nye?

En kraftig økning i forekomsten av hjernesvulst kan ha sammenheng med bruken av mobiltelefoner med det gamle, analoge systemet. Det skriver et fagmedisinsk blad i Australia. De nye GSM-telefonene kan være uskyldige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreftspesialist Andrew Davidson ved Fremantle Hospital i Vest-Australia sier kreftregistret viser en 50 prosent økning for menn og en 62.5 prosent økning for kvinner i tiåret etter 1982.

Forekomsten av hjernesvulst var 6.4 per 100.000 for menn, og 4.0 for kvinner i 1982. Ti år senere var tallene 9.6 for menn og 6.5 for kvinner.

Ikke GSM?

- Det spekuleres i om de økte tilfellene har sammenheng med bruken av analoge mobiltelefoner på slutten av 80-tallet, skriver Davidson i artikkelen i the Medical Journal of Australia.

FARLIG? ...men det kan denne være. Telefonen på bildet markedsføres i Norge i dag under navnet «Ringo», og bruker det gamle analoge NMT-systemet. Slike telefoner var så godt som enerådende på 80-tallet.

Dermed kan det tenkes at dagens moderne GSM-telefoner ikke forårsaker hjernesvulst. De er nemlig digitale. De gamle telefonene tilsvarer NMT-systemet her hjemme.

Davidson sier han gjentatte ganger har bedt teleselskapet Telstra om informasjon for å drive videre forskning på temaet, men at han ett år senere fremdeles ikke har fått noe svar.

Rettssak

Påstandene om at mobiltelefon er helseskadelig har økt i styrke på 90-tallet. Den amerikanske legen Dean Rittmann døde 41 år gammel i fjor som følge av hjernesvulst. Familien hans gikk til rettssak mot mobiltelefonselskapene Motorola, NEC og General Electric. Familien mener at det var bruk av mobiltelefon som påførte Dean Rittmann hjernesvulsten, og at mobiltelefonselskapene ikke advarte mot bruken av telefonene.

Den svært prinsipielle Saken startet i Houston i USA 1. september i fjor, og blir trolig avgjort i løpet av våren.

Norsk tilfelle?

Kreftsyke Tor Prestmo (46) sto fram i Dagbladet i fjor høst og erklærte kamp mot mobilprodusentene. Han fikk kreft i halsen etter ti års bruk av mobiltelefon. - Var det mobilbruken som ga meg kreft? spør Prestmo.

Borske helsemyndigheter tviler på dette.

- Etter det vi vet nå er bruk av mobiltelefon ikke helsefarlig. Vi avventer undersøkelser og forskningsrapporter fra utlandet. Til nå er det ingen ting som tyder på at bruk av mobiltelefon er helsefarlig, uttalte direktør Ole Harbitz i Statens strålevern til Dagbldet 16. august i fjor.

Undersøkelse

En SINTEF-undersøkelse som i fjor ble satt i gang blant 3.200 nordmenn med proffabonnement vil kanskje gi mer kunnskap. I SINTEF-kartleggingen har 3.200 kvinner og menn svart på om mobiltelefonen gir hodepine, kvalme, svimmelhet, konsentrasjonsproblemer, tørr hud, øresmerter eller varmt øre. 5.000 nordmenn og 12.000 svensker ble plukket ut til å være med i undersøkelsen.

- Fordi det har vært fokusert på at det kan være farlig å bruke mobiltelefon, vil mange lett rapportere om flere plager enn hva som er tilfelle. Først og fremst skal vi finne ut om det er forskjeller mellom GSM- og NMT-telefoner. Det er mulig fordi det ikke er noen grunn til å anta at GSM-brukere overrapporterer helseplager mer enn NMT-brukere, sa prosjektleder Gunnhild Oftedal ved Sintef Unimed i Trondheim da undersøkelsen ble satt i gang.

Resultatene ventes å være klare i løpet av neste måned.

NTB/AFP/Dagbladet

<B>FARLIG? Mye tyder på at GSM-mobiltelefonen på bildet ikke er helsefarlig. Men den gamle NMT-telefonen kan framkalle hjernesvulst, mener australske forskere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!