Gamle Oslo: En av seks barnehage-ansatte er for dårlige i norsk

Gamle Oslo norsktestet 140 av sine 600 barnehageansatte. Bare 30 av dem hadde ikke behov for norskopplæring. Nå vurderer bydelen å flytte på ansatte.

SPRÅKKRAV: Frps Innvandrings- og integreringsutvalg foreslår at det skal stilles språkkrav i alle offentlige stillinger. Her fra Grønlandsleiret i Oslo, som ligger i bydel Gamle Oslo. Foto: Rolf Øhman / Aftenposten / NTB Scanpix
SPRÅKKRAV: Frps Innvandrings- og integreringsutvalg foreslår at det skal stilles språkkrav i alle offentlige stillinger. Her fra Grønlandsleiret i Oslo, som ligger i bydel Gamle Oslo. Foto: Rolf Øhman / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fjor språktestet Gamle Oslo 140 ansatte i bydelenes barnehager, som de hadde mistanke om hadde opplæringsbehov.

Ifølge tall fra bydelen, som Dagbladet har fått tilgang til, hadde bare 30 av de 140 som tok testen ikke opplæringsbehov. Det vil si at 110 ansatte har blitt vurdert slik at det er hensiktsmessig at de får ytterligere norskundervisning.

Totalt har bydelen 474 årsverk i barnehagene, som tilsvarer om lag 600 ansatte.

En av seks som jobber i barnehager i bydelen hadde altså opplæringsbehov i norsk.

Kristian Forselv, koordinator for vokensopplæringen på Skullerud, tok kontakt etter publiseringen av denne saken for å presisere. Han opplyser at 73 av de 110 med opplæringsbehov, er over den nasjonale standarden.

  • Innledningsmessig ble 140 deltakere kartlagt
  • 30 var langt over nivå B2 skriftlig og muntlig
  • 41 ble innlemmet i det høyeste undervisningsløpet (mot B2 muntlig og sterk B1 skriftlig)
  • 32 var innenfor nasjonal standard (B1 muntlig og A2 skriftlig). Disse ble plassert i et løp som jobber mot nivå B1 i skriftlig
  • 27 var under nasjonal standard og blir plassert i mindre klasser
  • 10 ansatte har spesialpedagogiske behov og får tilrettelagt opplæring

Gamle Oslo er en av bydelene i Oslo med høyest innvandrerandel. Flere av skolene i bydelene har over 80 prosent med vedtak om særskilt norskopplæring - det vil si at de snakker for dårlig norsk til å følge vanlig undervisning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer