Gamle Samsung-modeller danker ut sine egne og konkurrentenes splitter nye smarttelefoner i test

Oppsiktsvekkende testresultater fra danske Forbrugerrådet.

GAMMEL, MEN GOD: En Samsung galaxy S5 blir demonstrert på en stor mobilmesse i Barcelona i februar 2014.  Foto: AP/Manu Fernandez/NTB Scanpix
GAMMEL, MEN GOD: En Samsung galaxy S5 blir demonstrert på en stor mobilmesse i Barcelona i februar 2014. Foto: AP/Manu Fernandez/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er du ute etter den beste smarttelefonen på markedet, bør du kikke litt på eldre modeller, skal vi tro en stor test som det danske Forbrugerrådet og deres magasin Tænk står bak

Du sparer ikke bare betydelige pengesummer på å kjøpe en eldre modell - du får også en bedre telefon, skriver danske Politiken som har laget en stor sak med utgangspunkt i den omfattende forbrukertesten som i alt tar for seg 120 smarttelefoner.

Bakgrunnen for den oppsiktsvekkende konklusjonen er at to av Samsungs eldre «Galaxy»-modeller troner på første og andreplass på lista over de beste smarttelefonene.

Dette til tross for at disse modellene er erstattet av nyere modeller, både fra Samsung selv og fra konkurrerende produsenter.

Høyest score Tænks mobiltest gir nemlig høyest score til Samsung Galaxy S5 og Samsung Galaxy S4 som kom ut i henholdsvis 2014 og 2013.

Disse telefonene er det mulig å få kjøpt for 2-3000 kroner, mange tusen kroner billigere enn tredje beste telefon på lista - Apples Iphone 6s.

Forbrugerrådet Tænk viser til at det faktisk ikke er så stor forskjell på telefonenes hardware.

- Det skjer ikke det helt store på hardwarefronten når det kommer nye modeller. Batteriet blir ikke særlig bedre, skjermkvaliteten endrer seg ikke vesentlig og antenna blir heller ikke kraftigere sier mannen bak Tænk-testen Mikkel William Nielsen, ifølge Politiken.

Det danske forbrukermagasinet tester mobiltelefoner jevnlig, og lista deres med testresultater blir stadig oppdatert når nye modeller kommer på markedet.

- Ikke foreldet Nielsen ser ingen grunn til at folk ikke skal kjøpe et par år gamle telefonmodeller.

- De er på ingen måte foreldet, og er på mange måter like gode som de som er kommet på markedet nå, sier han.

Nielsen ville dog heller ha kjøpt Samsung Galaxy S5 enn S4, fordi han er sikker på at S5 henger med på alle systemoppgraderinger.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Samsung Norge.

Apple Norge ønsker ikke å kommentere testen.

- Rart Teknologiredaktør Pål Joakim Olsen i Dinside er enig i at fjorårets toppmodell ofte vil være et godt mobilkjøp.

- Den er ofte mer enn bra nok for de fleste formål, sier Olsen.

Likevel synes han det er rart at to eldre Samsung-modeller skal toppe mobillista til det danske forbrukerrådet.

- På mobilfronten ser vi en viss utvikling fra år til år. Hvis vi for eksempel ser på kamera, har det blitt dramatisk mye bedre de siste åra. Jeg vil tro testtidspunktet har spilt litt inn på resultatene i denne testen. Kanskje fikk de eldre modellene toppscore på funksjonalitet da de ble testet som nye på markedet. I dag er det kanskje ikke like enkelt å få toppscore i denne kategorien, da én produsent kanskje har en funksjon som ingen av de andre har, sier teknologiredaktøren.

Olsen er imidlertid enig i at den danske testvinneren fra 2014 er en god telefon også etter dagens standard.

- Joda, Samsung S5 er fremdeles et bra kjøp i dagens marked. Den er vanntett, forholdsvis billig, rask og har et ganske godt kamera.