Gamle serbiske uvenner i bittert oppgjør

BERLIN (Dagbladet): Knallharde beskyldninger og lettknuselige egg hagler, og partifaner brennes foran morgendagens presidentvalg i Serbia. Valget står mellom den moderate nasjonalisten Vojislav Kostunica (58) og teknokraten Miroljub Labus (55).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nåværende jugoslaviske presidenten Kostunica er favoritt, men vil ifølge meningsmålingene trenge en valgomgang til, om to uker. Først må ni andre kandidater lukes ut.

- Vi satser på å vinne allerede i morgen. Vi frykter at regimet vil finne et påskudd til å avlyse en eventuell andre valgomgang. Zoran Djindjic har ingen respekt for demokratiet, sier Aleksandar Popovic (30), som er en av Kostunicas nærmeste medarbeidere, til Dagbladet.

Fiendskap

For Kostunica-leiren er det Serbias statsminister, Djindjic (50), som er fienden. Labus regnes bare som ei nikkedokke for ham.

Valget i Serbia

  • 6,6 millioner serbere har stemmerett under søndagens presidentvalg. Presidenten velges for fem år.
  • Dersom ingen av de 11 kandidatene får rent flertall søndag, blir det ny valgomgang om to uker, der de to kandidatene med flest stemmer får stille opp.
  • Gyldig valg krever minst 50 prosent for at valget sframmøte.
  • Serbere i Kosovo kan avgi stemme ved til sammen 290 valglokaler som beskyttes av KFOR-styrker. Kandidatene har ikke hatt anledning til å drive valgkamp i Kosovo. Den ekstreme nasjonalisten Vojislav Seselj ble stanset ved grensa da han forsøkte å ta seg inn i provinsen.

Kostunica beskylder Djindjic for å ville omskape Serbia til et Colombia i Europa - styrt fra USA og Vest-Europa og av hjemlig mafia.

For ti år siden startet Djindjic og Kostunica Det demokratiske partiet (DSS) sammen, før de skilte lag. Høsten 2000 gikk de sammen i en taktisk allianse for å styrte Slobodan Milosevic. For deretter å gjenoppta de gamle stridighetene.

Tilbake til Europa

Den jugoslaviske utenriksministeren Goran Svilanovic (38), som er en av Balkans mest respekterte politikere, forsøkte å dempe betydningen av striden mellom Kostunica og Djindjic i en samtale med Dagbladet nylig. Han har engasjert seg sterkt for Labus i innspurten.

For Djindjic og Labus handler valget om å si nei til alle former for nasjonalisme og sette farten opp på veien som skal føre Serbia tilbake til Europa. Kostunica beskyldes for å tekkes gamle nasjonalister.

Avgjørende blir støtten fra den mest rabiate av de rabiate, Vojislav Seselj. Han stiller opp i morgen, med støttefaks fra folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. Seselj blir slått ut, men kan regne med 12- 15 prosent av stemmene. 20000 møtte fram på hans valgkampmøte i Novi Sad, som er Serbias nest største by. Mange av dem bar plakater med bilder av Radovan Karadzic og general Ratko Mladic. På møtene til Labus har Seselj-tilhengere kastet egg og brent DS-faner.

Valget demonstrerer den kinesiske muren mellom by og land i Serbia. Mens Labus har hamret på økonomiske reformer, har Kostunica hamret på religion og tradisjonelle verdier.

- Et skjebnevalg, sier serberne selv.

FAVORITT: Vojislav Kostunica
UTFORDRER: Miroljub Labus utfordrer favoritten Vojislav Kostunica under presidentvalget i Serbia.