Gamle spor skapte terroralarm

Sporene som førte til terroralarmen i USA er opp til tre år gamle, skriver amerikanske aviser i dag. Det høye beredskapsnivået i USA kan vare helt fram til valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hovedoppslagene i New York Post og Washington Post i dag skaper nye spekulasjoner om grunnlaget for at amerikanske myndigheter hevet terrorberedskapen fra «gult nivå» (moderat risiko) til «oransje» (høy risiko) mandag.

Nye opplysninger sår tvil om terrorfaren er så stor som myndighetene hevder.

Eldre enn 11. september

Ifølge sikkerhetsminister Tom Ridge skal de økte sikkerhetstiltakene ha kommet som en følge av «uvanlig spesifisert informasjon om hvor Al-Qaida ønsker å angripe».

Det har vært spekulert mye om hva denne informasjonen konkret består i. Pakistans informasjonsminister Sheikh Rashid Ahmed fortalte i går at arrestasjonen av Ahmed Khalfan Ghailani 25. juli førte til oppdagelsen av nye terrorspor.

En militær kilde opplyste dessuten til CNN at de skaffet seg viktig informasjon etter en hittil ubekreftet arrestasjon av en mann ved navn Muhammad Naeem Moor Khan i Pakistan 13. juli. Khan er en dataekspert, som skal ha fungert som koordinator ved flere Al-Qaida-aksjoner.

Terroristene skal ha kartlagt om stålkonstruksjoner ville tåle heten fra enkelte typer eksplosjoner, samt mengden av mennesker som beveget seg på fortauet utenfor, skriver BBC.

Men ifølge dagens utgaver av vanligvis seriøse Washington Post og New York Times skal ikke denne informasjonen være av nyere dato. Dokumenter, datafiler og overvåkningsrapportene som ble samlet inn ved arrestasjonen skal være datert fra før angrepene 11. september.

Kilder i amerikansk etteretning er usikre på om Al-Qaidas overvåkning har fortsatt, skriver avisene.

Kan vare til valget

- Du kan vel si at mesteparten av denne informasjonen er gammel, men vi vet at Al-Qaida samler inn veldig mye materiale før de slår til. Og det finnes også ting som tyder på at informasjonen har blitt oppdatert i de seneste månedene, sier en etteretningskilde til New York Times.

Washington Post skriver at materialet terroristene har samlet inn har blitt hentet fra internett eller andre åpne kilder tilgjengelig for offentligheten, som bygningsplaner.

Opplysningene som kommer fram i New York Times og Washington Post skiller seg som kjent ganske skarpt fra de opplysningene som foreløpig har kommet fra amerikanske myndigheter. I New York er hele området rundt børsen og finansinstitusjonene på nedre Manhattan preget av de strenge sikkerhetstiltakene. Flere gater er stengt av. USAs sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice har sagt at etterretningsinformasjonen er «ulikt noe jeg noensinne har sett».

Washingtons politisjef Charles Ramsey sier til BBC at den høye terrorberedskapen kan vare helt fram til presidentvalget i november.

ØKT SIKKERHET: Sikkerheten rundt de amerikanske finansinstitusjonene er svært høy, etter at beredskapsnivået ble økt fra gult til oransje nivå.
ARRESTERT: Filer hentet fra Ahmed Khalfan Ghailanis datamaskin skal være én av årsakene til amerikanske myndigheters terrorfrykt.