<strong>ØKONOMI:</strong> Per Aftreth var gründer og ledet AF Gruppen da det ble børsnotert i 1997. 10 år senere takket han for seg som adm. dir. og tre år senere solgte han aksjene sine i selskapet. Foto: Finansavisen
ØKONOMI: Per Aftreth var gründer og ledet AF Gruppen da det ble børsnotert i 1997. 10 år senere takket han for seg som adm. dir. og tre år senere solgte han aksjene sine i selskapet. Foto: Finansavisen Vis mer

- Gamle, sure gubber som sikler litt må du bare bli kvitt

Per Aftreth ledet AF Gruppen da selskapet ble børsnotert i 1997. Han har et par tips til andre gründere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): Finansavisen har gått gjennom listene på Oslo Børs og identifisert 118 gründere fordelt på 81 selskaper, og oversikten i avisen viser at mange har lukket døren bak seg.

54 prosent av idémakerne er helt ute av selskapet i dag. 14 av gründerne sluttet før selskapet ble børsnotert, fordelt på ni selskaper.

I ti av selskapene på Finansavisens oversikt er gründeren fremdeles adm. direktør, i 31 er opphavsmannen aktiv i styret og i et knippe av bedriftene er gründeren lønnsmottager - uten plass i styret eller ledelsen, skriver avisen.

En gründer som hoppet av Per Aftreth var medgründer i AF Gruppen og selskapets leder under børsnoteringen i 1997.

I 2007 overlot han roret til Pål Egil Rønn og tre år senere, i 2010, valgte han å selge sin andel av AF Gruppen til Obos for 400 millioner kroner.

- En gründer kan ikke gå rundt å henge i skjørtene på den nye lederen. En leder har størst endringspotensiale de første to årene, og særlig eldre gründeres betydning i det sosiale laget på en arbeidsplass kan bli brems, sier Aftreth til Finansavisen.

Fint system Han snakker om et AS som et voldsomt fint system for å skape verdier, og at særlig eldre gründeres betydning i det sosiale laget på en arbeidsplass kan bli brems.

- Gamle, sure gubber som sikler litt må du bare bli kvitt, legger han til.

Flere nyheter Opera knuser konkurrentene på sosiale medier
Bill Gates anbefaler deg å lese disse 6 bøkene i sommer
Ny matskandale slår tilbake på myndighetene

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer