MAGE- OG TARMPROBLEMER kan bli konsekvensen av et aldrende vannrørnett, mener Folkehelseinstituttet. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
MAGE- OG TARMPROBLEMER kan bli konsekvensen av et aldrende vannrørnett, mener Folkehelseinstituttet. Foto: Tom E. Østhuus / DagbladetVis mer

Gamle vannrør kan gi mer mage- og tarmsykdom

- Tar 200 år å skifte ut ledningsnettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Folkehelseinstituttet mener at gamle og dårlige vannrør i Norge kan gi mer mage- og tarmsykdom i årene som kommer. Først om 200 år kan ledningsnettet være skiftet ut, ifølge anslag.

Gamle rør i Norge, mange av dem fra gjenreisningsperioden etter andre verdenskrig, er lekk og kan ta inn bakterier og virus fra grøften der de ligger. Ofte ligger vannrør og kloakkrør i samme grøft, og begge er like utette, påpeker Folkehelseinstituttet i Folkehelserapporten 2010.

- Det er ulogisk at vi sender veldig rent vann gjennom et ledningsnett som burde vært mye bedre, sier sjefingeniør Wenche Fonahn i Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Norge har 47.000 kilometer med vannledninger. 22 prosent av dem ble lagt mellom 1941 og 1970. Utskiftingen går altfor tregt, mener Folkehelseinstituttet.

Instituttet etterlyser tiltak for å få fortgang i arbeidet. Det gjør også seniorrådgiver Morten Nicholls i Mattilsynet.

Fornyelsestakten var i snitt på mellom 0,55 og 0,85 prosent i perioden fra 2003 til 2007. Interesseforeningen Norsk Vann vil ha fortgang i arbeidet.

- Situasjonen er at vi i snitt ligger på rundt en halv prosent. Et enkelt regnestykke viser at det da vil ta 200 år å skifte ut nettet. Det er for lenge. Og det som bekymrer oss er at dette er gjennomsnittstall. I noen kommuner ligger man nær null i utskiftningstakt, sier direktør Einar Melheim i Norsk Vann.


(NTB)