BESØK: Geir Lippestad utenfor Ila fengsel der Anders Behring Breivik sitter fengslet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BESØK: Geir Lippestad utenfor Ila fengsel der Anders Behring Breivik sitter fengslet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Gamle venner ønsker å besøke Breivik

Ingen i familien har så langt ønsket å se ham, men flere gamle venner har bedt om et møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved fengslingsmøtet 14. november besluttet Oslo tingrett å omgjøre Anders Behring Breiviks brev- og besøksforbud til brev- og besøks kontroll.
Det vil si at Breivik nå kan motta besøk.

Breiviks advokat, Geir Lippestad, sier han etter denne avgjørelsen har mottatt flere henvendelser fra tidligere venner av Breivik som ønsker å besøke ham.

- Det er fire-fem stykker som har tatt kontakt om dette. Jeg antar at det koster dem en del å si at de vil besøke ham, så har de edle motiver så synes jeg det er tøft gjort, sier Lippestad til NTB.

Enkelte av vennene har skrevet lange brev hvor de tar avstand fra handlingene Breivik har gjort, men skriver at de har gode minner fra ham fra tidligere år, ifølge NRK.

Redd for reaksjoner Om Breivik ønsker å motta besøk, er foreløpig ikke kjent. Lippestad sier han ikke har fått lagt fram henvendelsene for ham ennå, men skal gjøre det i løpet av uken.

Breivik har så langt ikke signalisert at han ønsker besøk av noen, heller ikke familien. Ingen i hans familie har så langt signalisert at de vil besøke ham heller.

- Han ønsker ikke å få vite noe om hvordan det går med personer i hans familie eller hvordan de tenker om det som har skjedd. Det er kanskje slik at hvis han får familie inn på seg, så vil han reagere på en måte han ikke ønsker, sier Lippestad.

Advokaten har også fått nærmere hundre henvendelser som han karakteriserer som useriøse.

- Det er fra folk som ønsker å omvende eller heale han, som ønsker å be for ham og slike ting. Disse henvendelsene kommer fra hele verden, men de viderebringer jeg ikke til ham, sier Lippestad.

Fraråder intervjuer Når besøksforbudet nå er gått ut, kan Breivik i prinsippet også la seg intervjue av pressen. En lang rekke medier fra inn- og utland har lagt inn forespørsel om å få intervjue ham.

Breivik har tidligere uttalt at han ønsker å la seg intervjue fordi det vil være viktig i hans strategi for å spre sitt budskap. Nå er han derimot ikke lenger så sikker på at han vil la seg intervjue, forteller Lippestad.

- Han har sagt at han må tenke på det. Han er mer i tvil nå, uten at jeg vet helt hvorfor, sier advokaten.

Forsvareren har selv rådet sin klient til ikke å la seg intervjue før rettssaken er ferdig.

- Det er fordi jeg mener at de viktigste tingene skal komme fram først under en hovedforhandling. Da har vi kontroll på de spørsmålene som blir stilt og kan stille motspørsmål og sette ting i en større sammenheng, sier Lippestad.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, har tidligere frarådet norsk presse å intervjue Breivik før rettssaken. Kokkvold mener journalister som foretar et slikt intervju må være «idioter eller moralske blindgjengere» for ikke å se at det vil bli en ekstrem belastning for de pårørende.

Breivik har erkjent å ha drept 77 personer og skadet et stort antall mennesker under terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli.
(NTB)