FIKK KRITIKK: Vladimir Putin fikk tirsdag uventet kritikk fra en tidligere alliert. Putins finansminister fra 2000-2011 advarte mot de «nasjonalistiske følelsene» som ble utløst ved annekteringen av Krim-halvøya fra Ukraina, og at denne utviklingen skremmer bort selskaper som søker stabilitet. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev
FIKK KRITIKK: Vladimir Putin fikk tirsdag uventet kritikk fra en tidligere alliert. Putins finansminister fra 2000-2011 advarte mot de «nasjonalistiske følelsene» som ble utløst ved annekteringen av Krim-halvøya fra Ukraina, og at denne utviklingen skremmer bort selskaper som søker stabilitet. Foto: REUTERS/Maxim ZmeyevVis mer

Gamle venner skulle feire Putin, men sjokkerte med sjelden kritikk

Tidligere kollegaer bekymret over Russlands økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Russland er fastlåst. En økonomisk vekst på én til to prosent er det beste Russland kan håpe på i dagens situasjon, og det reflekterer ikke Russlands evne til å være konkurransedyktige i den globale økonomien, mener Aleksej Kudrin, som var Putins finansminister fra 2000 til 2011.

Den overraskende kritikken fra Putins venner kom på en konferanse tirsdag - et arrangement som egentlig skulle markere Putins 15 år ved makten.

Men fra sin tidligere finansminister og visestatsminister, var det altså ikke bare hyllest å få for Putin.

- En pris å betale Kudrin advarte også mot de «nasjonalistiske følelsene» som ble utløst ved annekteringen av Krim-halvøya fra Ukraina, og at denne utviklingen skremmer bort selskaper som søker stabilitet.

- Det viser at man prioriterer politiske mål, og at Kreml er forberedt på å betale en økonomisk pris for dette målet, uttalte Kudrin ifølge AP.

Eksperter sier at Putin fortsatt lytter til økonomer som Kudrin, men at deres innflytelse på beslutningstaking er blitt kraftig redusert.

Rekordhøy oppslutning Det er ventet at Russlands økonomi i år vil ha den svakeste utviklingen siden Putin tok over som president i 1999.

Putins aggressive utenrikspolitikk har også rokket ved den sikkerhetspolitiske stabiliteten i Europa, og Russlands naboland har sett med frykt på hvordan forholdet mellom Russland og den vestlige verden har blitt verre og verre etter hvert som krisen i Ukraina har eskalert.

Mer enn 6000 mennesker er blitt drept i krigføringen i landet siden april i fjor.

Likevel er Putin fortsatt enormt populær, og hans stadig hardere linje overfor Ukraina og Vesten har gitt ham rekordhøy oppslutning på hjemmebane.

Frykter for russisk økonomi Men Putins tidligere finansminister og visestatsminister var ikke den eneste som var overraskende ærlig overfor presidenten. Det var også Putins tidligere rådgiver Igor Yurgens.

Yurgens uttrykte sin bekymring over at Putin i stadig større grad kveler og ignorerer motforestillinger som reises av liberale aktører.

- Uten de liberale, og uten nødvendige strukturelle reformer, så vil ikke vår økonomi overleve den politikken presidenten nå følger, så Yurgens.

Men den overraskende kritikken så ikke ut til å bekymre Putins menn nevneverdig.

På sedvanlig vis avfeide Putins talsperson innvendingene med et skuldertrekk.

- Vi setter vår lit til en yngre Putin-generasjon, som ikke kjenner til grusomhetene på 90-tallet, og som er voldsomt lojale til presidenten - den eneste russiske lederen de husker, sa talsperson Dmitrij Peskov.