Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gamle verktøy avslører når vi egentlig utvandret fra Afrika

Dersom verktøyene viser seg å være laget av mennesker, må historien omskrives.

VERKTØY?: Eldgamle bergarter forskere har funnet i Attirampakkam i India, kan ha mye å si for verdenshistorien slik vi kjenner den i dag. Video: Sharma Centre for Heritage Education, India Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere i India har funnet tusener av verktøy laget av stein som kan dateres 385 000 år tilbake i tid. Verktøyet antyder at menneskeheten kan ha migrert fra Afrika mye tidligere enn først antatt. Det skriver CNN.

Tidligere har forskerne nemlig trodd at den eldgamle måten å lage verktøy på - å bryte av deler av større bergarter for å lage primitive økser og kniver - oppsto i India mellom 90 000 og 140 000 år siden.

En ny studie viser derimot at verktøy som er funnet ved Attirampakkam, et forhistorisk område i Sørøst-India, dateres tilbake mellom 172 000 og 385 000 år.

Åpner for nye funn

Ingen menneskelige levninger er funnet sammen med de avbildede gjenstandene, viser forskningsrapporten, som ble publisert i International Journal of Science på onsdag. Selv om det betyr at forskerne ikke kan vite om verktøyet er laget av mennesker eller tidligere arter, har funnene åpnet for nye tolkninger av når utvandringen begynte.

MENNESKELAGET: Forskere tror verktøyet som er funnet er laget av mennesker.
MENNESKELAGET: Forskere tror verktøyet som er funnet er laget av mennesker. Vis mer

Hvis de er produsert av mennesker, betyr det at menneskets tidslinje endres betydelig. Det gjelder imidlertid bare hvis det skulle vise seg å stemme, sier forskeren bak studien, Shanti Pappu, ifølge Washington Post.

- Studien viser at den lineære tidslinjen vi forholder oss til når det gjelder menneskets utvandring, er ukorrekt, sier Pappu.

Det moderne mennesket oppsto i Afrika, og de eldste levningene som er funnet, og som kan tilhøre vår art, ble funnet i ei hule i Marokko og er 300 000 år gamle. Den tidligste oppdagelsen av menneskefossiler i ei israelsk hule antyder også at vi kan ha reist til andre kontinenter så tidlig som for 194 000 år siden.

NYE FUNN: Verktøyet som er funnet i India dateres 385 000 år tilbake og kan tyde på at mennesket utvandret fra Afrika tidligere enn vi til nå har trodd. Foto: Sharma Centre for Heritage Education, India
NYE FUNN: Verktøyet som er funnet i India dateres 385 000 år tilbake og kan tyde på at mennesket utvandret fra Afrika tidligere enn vi til nå har trodd. Foto: Sharma Centre for Heritage Education, India Vis mer

Skepsis

Det er imidlertid ikke alle forskere som tar Pappus konklusjon for god fisk, skriver Independent. En av dem er Michael Petraglia ved Max Planck-instituttet i Tyskland, som er spesialist på menneskelig evolusjon i Asia.

- Jeg kjøper den ikke. Redskapene er ikke bevis nok til å endre historien, sier han.

Paleoantropolog Alison Brooks, som forsker på menneskets utvikling basert på arkeologiske funn, ved George Washington-universitet i USA, er også skeptisk.

- Det er bare et funn på et gigantisk kontinent. Flere funn må til for å gi dette funnet en større kontekst, sier hun til Washington Post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!