GAMMELT: Et gammelt filmopptak av dronning Elizabeth som barn, viser hvordan hun og familien gjorde nazihilsen på plenen utenfor Balmoral-slottet. Foto: Reuters / NTB scanpix
GAMMELT: Et gammelt filmopptak av dronning Elizabeth som barn, viser hvordan hun og familien gjorde nazihilsen på plenen utenfor Balmoral-slottet. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Gammel film viser dronningen gjøre nazihilsen

«Royal Heilness».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et gammelt filmopptak viser dronning Elisabeth, som da fortsatt var prinsesse, gjøre nazihilsen på plenen utenfor Balmoral-slottet på midten av 1930-tallet.

Elisabeths onkel, prins Edward, er også med på opptaket, og det samme er moren hennes og lillesøsteren Margaret. Alle gjør de nazihilsen til kameraet i opptaket som The Sun offentliggjør under tittelen «Royal Heilness».

Prins Edward var en kjent nazisympatisør og omtalte ved ett tilfelle Adolf Hitler som «slett ingen dårlig fyr».

Småjenter Dronning Elisabeth var rundt sju år gammel da opptaket på plenen utenfor Balmoral-slottet ble gjort, mens Margaret var tre-fire år gammel.

De to småjentene forsto derfor neppe betydningen av det de gjorde, noe prins Edward og dronningmoren derimot gjorde. De to står nærmest i stram giv akt med hevet høyre hånd til ære for fotografen.

Opptaket ble gjort i 1933 eller 1934, på et tidspunkt da Adolf Hitler var i ferd med å sikre seg all makt i Tyskland.

Unikt opptak Britiske historikere ser på opptaket som unik historisk dokumentasjon, som har ligget gjemt i over 80 år.

Ingen hevder at dronning Elisabeth eller hennes mor, som døde i 2002, var nazister, men prins Edwards holdninger har lenge vært kjent. Han støttet også Hitler etter at andre verdenskrig hadde brutt ut i 1939.

Opptaket som nå har sett dagens lys er likevel det første av prins Edward der han gjør nazihilsen.

Gir innsikt - Dette gir en innsikt i hvordan britiske holdninger var til Tyskland i 1933, lenge før noen innså hvilke planer Hitler hadde for Europa. Det er helt riktig å vise dette opptaket for offentligheten, mener tidligere redaktør i tidsskriftet History Today, Juliet Gardiner.

- Det er ingen hemmelighet at Edward møtte Hitler og hadde høyreekstreme sympatier. Men det samme kan ikke sies om dronningmoren eller kong Georg VI (dronning Elisabeths foreldre), sier militærhistorikeren James Holland til The Sun.

- De to viste sin avsky for nazismen fra begynnelse til slutt, gjennom sine roller som ledere av den frie verden og i kampen mot dette tyranniet, sier Holland.

(NTB)