Gammel laks ble som ny

BERGEN (Dagbladet): Laksen ble solgt til Frankrike som førsteklasses norsk oppdrettslaks, men ifølge politiet lå de 19 tonnene laks åtte måneder på fryselager før eksportbedriften Seanor solgte fisken til franskmennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fisken ble pakket om og merket med ny pakkedato, hevder politiet, som har tiltalt to laksebedrifter for bedrageri.

Tiltalen mot eksportbedriften Seanor og oppdrettsbedriften Rong Laks i Hordaland lyder på bedrageri, dokumentfalsk og brudd på loven om kvalitetskontroll med fisk.

Svein Idar Rong, som er daglig leder og sitter i styret i begge bedriftene, er også tiltalt av Hordaland politidistrikt.

Saken kan bli en belastning for den norske oppdrettsbransjen. Norsk laks har et kvalitetsstempel i Frankrike, og nettopp der havnet den gamle laksen.

Kontroll

Det var Fiskeridirektoratet som avdekket forholdet under en uanmeldt kontroll hos Rong Laks i Øygarden i april 1997. I produksjonsanlegget fant kontrollørene stabler med brukt emballasje, og laks som nettopp hadde blitt pakket på nytt.

Politietterforskningen har avdekket at de 19 tonnene med laks første gang ble nedfryst på et lager på Byrknesøy i juli eller august 1996. Åtte måneder seinere ble laksen flyttet til Rong Laks i Øygarden og ompakket og merket med en helt ny dato. Hordaland politidistrikt mener dette ble gjort for å oppnå høyere pris for fisken i utlandet. Politiet fester ikke lit til forklaringene fra Seanor og Rong Laks om at det skjedde en teknisk glipp under merkingen av fisken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer