Gammel laks ble som ny

BERGEN (Dagbladet): Laksen ble solgt til Frankrike som førsteklasses norsk oppdrettslaks, men ifølge politiet lå de 19 tonnene laks åtte måneder på fryselager før eksportbedriften Seanor solgte fisken til franskmennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fisken ble pakket om og merket med ny pakkedato, hevder politiet, som har tiltalt to laksebedrifter for bedrageri.

Tiltalen mot eksportbedriften Seanor og oppdrettsbedriften Rong Laks i Hordaland lyder på bedrageri, dokumentfalsk og brudd på loven om kvalitetskontroll med fisk.

Svein Idar Rong, som er daglig leder og sitter i styret i begge bedriftene, er også tiltalt av Hordaland politidistrikt.

Saken kan bli en belastning for den norske oppdrettsbransjen. Norsk laks har et kvalitetsstempel i Frankrike, og nettopp der havnet den gamle laksen.

Kontroll

Det var Fiskeridirektoratet som avdekket forholdet under en uanmeldt kontroll hos Rong Laks i Øygarden i april 1997. I produksjonsanlegget fant kontrollørene stabler med brukt emballasje, og laks som nettopp hadde blitt pakket på nytt.

Politietterforskningen har avdekket at de 19 tonnene med laks første gang ble nedfryst på et lager på Byrknesøy i juli eller august 1996. Åtte måneder seinere ble laksen flyttet til Rong Laks i Øygarden og ompakket og merket med en helt ny dato. Hordaland politidistrikt mener dette ble gjort for å oppnå høyere pris for fisken i utlandet. Politiet fester ikke lit til forklaringene fra Seanor og Rong Laks om at det skjedde en teknisk glipp under merkingen av fisken.

- Dokumenter som vi har beslaglagt, indikerer at det ikke var uvanlig for Seanor å påføre en annen pakkedato enn den reelle også på fersk laks. Dette vil vi dokumentere i retten, sier politiinspektør Harald Bilberg.

Politiet mistenker at det fuskes mye med datomerkingen av oppdrettslaks.

Nekter straffskyld

De to bedriftene nekter for å ha gjort noe straffbart. Politiet fester ikke lit til forklaringen om at dette ble gjort for å sortere fisken etter kvalitet. Laksen var frosset og glassert, og politiet mener derfor at det ikke lot seg gjøre å kvalitetssortere den. Det er de tiltalte bedriftene uenig i.

- Laksen var ikke pakket skikkelig. Det var blandet ulike kvaliteter og størrelser. Derfor måtte den pakkes på nytt. At laksen da fikk en ny datomerking har en mer teknisk begrunnelse , sier advokat Svein Åge Valen, som representerer de to fiskebedriftene.

Han mener Hordaland politidistrikt har en dårlig sak. Bedriften i Frankrike som kjøpte laksen, har ikke anmeldt Seanor, som sto for eksporten.

- Kjøperne har fått det de betalte for. Ingen føler seg lurt, påpeker Valen.

Saken kommer opp for Nordhordland herredsrett 25. mai.

#

BEDRAGERITILTALT: Her ved Rong Laks i Øygarden ble pakkedatoen skiftet på 19 tonn med åtte måneder gammel laks. Rong Laks og eksportbedriften Seanor er nå tiltalt for bedrageri og dokumentfalsk. # Foto: ODDMUND LUNDE

#

IKKE ENESTÅENDE: Politiinspektør Harald Bilberg tror ikke dette er en enestående episode i den norske oppdrettsnæringen.